Masz pytanie?

Bananowo-Cynamonowa herbata czarna 50g bez konserwantów

Cena:4.15PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
masz pytania?

BANANOWO - CYNAMONOWA

herbata czarna 50 gramów !!!

 

 

Herbata czarna BANANOWO - CYNAMONOWA jest oryginalnym połączeniem smaku słodkich bananów i korzennego aromatu cynamonu cejlońskiego. Te dwa składniki doskonale podkreślają szlachetną naturę czarnej, cejlońskiej herbaty. Całość kompozycji zamykają błękine płatki bławatków.

 

Herbata BANANOWO - CYNAMONOWA w swoim składzie zawiera tylko naturalne składniki, bez konserwantów i sztucznych barwników. Dzieki takiemu składowi napar odkrywa przed nami głębię swojego smaku i aromatu.

 

Składniki herbaty BANANOWO-CYNAMONOWEJ:

  • herbata czarna,
  • chipsy bananowe (banany, cukier, olej kokosowy, aromat bananowy) 20%,
  • cynamon cejloński kruszony 5%,
  • płatki bławatka.

 

Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.

 

Przygotowanie naparu

Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.

 

Zalewanie herbaty czarnej

Herbata czarna powinna być zalewna wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.

 

Miarkowanie herbaty czarnej

Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.

 

Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.

 

Wymieszano i konfekcjonowano na terenie Unii Europejskiej.

Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc

 

Nie płać za kolorowe opakowania, nalepki itd.!!! Tutaj możesz kupić przyprawy i zioła płacąc za to co rzeczywiście otrzymasz a nie za zbędną otoczkę.

Bananowo-Cynamonowa herbata czarna 50g bez konserwantów - Cechy
Cechy
Kolorwielokolorowa
Facebook