Miód z orzechami włoskimi 240g
źródło witamin
Miód z orzechami włoskimi to unikalne połączenie słodkiego miodu z orzechami. Duet ten daje nam nie tylko niezapomniane doznania smakowe, ale również łączy w sobie bogactwo właściwości prozdrowotnych, które warto dostarczać do naszego organizmu każdego dnia! 😊 Kontakt orzechów włoskich z miodem powoduje, że są one bardziej miękkie, nie zsuszone, a przez to smaczniejsze przy spożyciu.
Składniki:
- miód nektarowy akacjowy 71 %,
- orzechy włoskie 29 %.
Orzechy włoskie to dość spore orzechy o nieco śmiesznym wyglądzie, które są przysmakiem nie tylko dzieci. Zawierają bardzo ważne kwasy tłuszczowe Omega-3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, a których nasz organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać. Optymalna dzienna porcja tych orzechów to 3 sztuki.
Orzechy włoskie są bogatym źródłem:
WITAMINY B6, która:
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- przyczynia się zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
Orzechy włoskie są źródłem:
MAGNEZU, który:
- wspiera funkcjonowanie układu nerwowego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- pomaga regulować procesy syntezy białek i wpływa na redukcje niekontrolowanych skurczów mięśni,
- magnez to również wsparcie dla ścian układu krwionośnego, co jest niezwykle ważne, zwłaszcza dla osób żyjących w stresie.
CYNKU, który:
- pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie,
- wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia,
- wpływa na prawidłowego poziomu testosteronu we krwi,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych.
Właściwości prozdrowotne miodu:
- liczne badania dowodzą, że miód jest bogaty w składniki budulcowe i regulujące,
- zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego, a duże ilości potasu wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego,
- działa wspomagająco przy leczeniu schorzeń układu krążenia, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz stanach zapalnych dróg oddechowych,
- miód pszczeli zawiera korzystne dla zdrowia przeciwutleniacze oraz substancje o działaniu bakteriobójczym,
- badania pokazują, że przyjmowanie miodu skutkuje zmniejszeniem całkowitego poziomu cholesterolu o kilka procent. Dlatego zarówno pacjenci z ryzykiem rozwoju chorób sercowo - naczyniowych, jak i osoby zdrowe, powinni spożywać miód celem profilaktyki chorób cywilizacyjnych,
- zawarta w miodzie fruktoza odtruwa organizm, zobojętnia szkodliwe działanie kawy, alkoholu i innych używek,
- miód może być stosowany pomocniczo w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w zapaleniu i stanach kurczowych jelit, w nieżytach żołądka,
- codzienne spożywanie miodu zamiast cukru powoduje odciążenie wątroby i poprawę jej funkcjonowania.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
- wartość energetyczna: 1844 kJ / 440 kcal,
- węglowodany: 60 g,
- tłuszcze: 20 g,
- w tym kwasy tuszowe nasycone: 1,8 g,
- białko: 4,4 g,
- błonnik: 2,2 g,
- sól: 0,01 g.
Wyprodukowano w Polsce
Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 240 gramów
Przechowywać w suchym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych