Masz pytanie?

Galangal mielony 50g Alpina Galanga

Galangal mielony 50g - sklep Skworcu.com.pl
Galangal mielony 50g - sklep Skworcu.com.pl
Cena:9.25PLN
w ciągu 24 h od zaksięgowania wpłaty na konto
Do koszyka
-
+
masz pytania?

GARAM MASALA aż 200 g przyprawa indyjska DUŻA PAKA Waga 200 g

 

Galangal mielony 50g

alpina galanga

 

 

Galangal to przyprawa często używana w kuchniach południowo-wschodniej Azji, zwłaszcza tajskiej, indonezyjskiej i malajskiej. Korzeń ten jest blisko spokrewniony z imbirem, ale charakteryzuje się ostrzejszym, bardziej wyrazistym smakiem z nutą cytrusową i lekko piekącym posmakiem. W formie mielonej, galangal jest wygodny w użyciu i pozwala na łatwe włączenie do różnego rodzaju potraw, od zup, przez curry, aż po marynaty i sosy. Mielony galangal dodaje daniom głębi smaku i aromatu, będąc jednym z kluczowych składników wielu tradycyjnych receptur, takich jak tajska zupa Tom Yum czy indonezyjskie curry.

 

GARAM MASALA aż 200 g przyprawa indyjska DUŻA PAKA Nazwa handlowa Garam masala

 

Galangal, znany również jako galanga, jest korzeniem pochodzącym z rodziny imbirowatych, którego historia i wykorzystanie sięgają starożytności. Jego pochodzenie można zlokalizować w Azji Południowo-Wschodniej, a dokładniej w takich krajach jak Tajlandia, Indonezja i Malezja, gdzie od wieków jest stosowany zarówno w kuchni, jak i medycynie tradycyjnej.

 

Ostropest ziarno Skworcu 100 g EAN (GTIN) 5903760680534

 

Historia użycia galangalu jako przyprawy jest głęboko zakorzeniona w wielu kulturach azjatyckich. Pierwsze wzmianki o galangalu pojawiają się w starożytnych chińskich i indyjskich tekstach medycznych, co świadczy o jego długiej historii wykorzystania w celach wspomagających leczenie. W średniowieczu galangal zyskał popularność również w Europie, głównie dzięki handlowi przyprawami. Przywożony przez kupców arabskich, był ceniony za swoje właściwości lecznicze oraz jako składnik kulinarny. W kuchniach azjatyckich korzeń ten jest nieodzownym elementem, dodającym potrawom charakterystycznego, intensywnego smaku. Tradycyjnie używany w całości, krojony lub mielony, galangal jest kluczowym składnikiem past curry, zup, takich jak słynna tajska zupa Tom Yum, oraz wielu innych dań charakterystycznych dla tej części świata.

 

GARAM MASALA aż 200 g przyprawa indyjska DUŻA PAKA Nazwa handlowa Garam masala

 

W medycynie tradycyjnej Azji Południowo-Wschodniej, galangal był wykorzystywany ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, a także jako środek wspomagający trawienie i łagodzący problemy żołądkowe. Wierzy się również, że posiada właściwości afrodyzjakalne. Z biegiem wieków galangal utrzymał swoją pozycję zarówno w kulinariach, jak i w naturalnych metodach leczenia, będąc cenionym na całym świecie za swoje unikalne właściwości. Jego obecność w globalnej kuchni i medycynie ludowej świadczy o bogatej historii i kulturowym znaczeniu, jakie ten korzeń odgrywał przez wieki.

 

GARAM MASALA aż 200 g przyprawa indyjska DUŻA PAKA Marka inna

 

Smakiem GALANGAL przypomina nieco imbir, chociaż pozbawiony jest charakterystycznych dla imbiru, nut goryczy i rozgrzewających właściwości. Żywiczno – cytrusowy smak i aromat MIELONEGO KORZENIA GALANGALU  sprawiają, że już szczypta tej przyprawy nadaje potrawie orientalnego charakteru.

 

​Kraj pochodzenia: Chiny

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl  Marek Skworc

Masa netto: 50 gramów

 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Galangal mielony 50g Alpina Galanga - Cechy
Cechy
Kolorodcienie brązowego

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook