SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

SMAK-COM Jan Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek@skworcu.com.pl

Skrobia kukurydziana 2100g

bestsellery|Przyprawy

Cena:18.50
Posiadamy na stanie:12
Dostawa: 24h od wpłaty
Skrobia kukurydziana 2100g

 

Skrobia to jeden z podstawowych składników odżywczych, niezbędny do życia ludziom oraz zwierzętom. Jest to biały, bezsmakowy i bezzapachowy proszek. Skrobia jest produkowana przez rośliny, natomiast zwierzęta i ludzie muszą dostarczyć ją do organizmu w postaci pożywienia. Rozróżnia się m.in. skrobię ziemniaczaną, pszenną, kukurydzianą itp.

 

Skrobia znajduje zastosowanie przede wszystkim w przemyśle spożywczym jak również farmaceutycznym, kosmetycznym, tekstylnym, włókienniczym, papierniczym.

 

Zastosowanie kulinarne:

 

Zagęszczanie potraw, wypieków, niezbędny dodatek do diety białkowej, zwanej też dietą proteinową lub dietą Dukana.

 

Jest to produkt bezglutenowy, bezjajeczny, niskobiałkowy, ponadto niezawiera skrobi pszennej oraz mleka krowiego. Jest to produkt dietetyczny, bez konserwantów. Spełnia wymogi zarówno żywności koszernej jak i halal.

 

Przykładowe przepisy:

BUŁKI KUKURYDZIANE Faza II P

4 sztuki

3-4 łyżki SKROBII kukurydzianej,

1 jajko

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka otrębów

pół serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego (tyle ile trzeba do wyrobienia ciasta)

kilka słodzików- 5-6-7

aromat lub zioła.

 

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 5 minut. Przełożyć do pojemniczków. Wstawić do mikrofali na 5 minut.

 

Refleksja: bułeczki wychodzą bardzo smaczne, może trochę za słodkie jak na kanapki wiec można dodać mniej słodzika.

 

 

PIZZA Faza II P (lub PW zależy od dodatków)

 

1 łyżka SKROBII kukurydzianej

drożdże (łyżeczkę sypkich)

cieple mleko lub woda do zagniecenia ciasta

trochę otrębów pszennych i owsianych (po 2 łyżki)

jajko

łyżeczka słodziku

dowolne dodatki

koncentrat pomidorowy.

 

Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka/wody z dodatkiem słodzika. Odstawić w ciepłe miejsce aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki. Dodać do skrobi, otrąb, dodać trochę więcej ciepłego płynu do wyrobienia ciasta. Ma być nie za suche i nie za rzadkie. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Nie rośnie tak jak typowe ciasto drożdżowe ale trochę się podniesie.

Ciasto rozgnieść cienko na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać dość obficie przyprawą, ułożyć dowolne dodatki (np. mięsko i niskotłuszczową mozzarellę na fazę protein lub warzywa) ponownie posypać przyprawą. Piec w 190 st.C.

 

CHLEBEK KUKURYDZIANY

 

175 g SKROBII kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

150 ml chudego jogurtu

Można dodać 1 łyżkę miodu i oleju

 

Mieszamy składniki, żeby wyszło miękkie ciasto. Przekładamy do formy lekko posmarowanej tłuszczem (ja mam tylko okrągłą) i pieczemy w 200st, około 15 minut. Trzeba kontrolować bo może dla zrumienienia wymagać odrobinę dłużej.

 

 

Zakupione opakowania skrobii zostaną zapakowane i wysłane w sposób uniemożliwiający ich przypadkowe uszkodzenie.

 

 

 

Aby ułatwić Państwu wielokrotne używanie zakupionego produktu  woreczki (zamknięte grubym zgrzewem) zostaną dodatkowo zapakowane do woreczka strunowego.

 

Nie płać za kolorowe opakowania, nalepki itd.!!! Tutaj możesz kupić przyprawy i zioła płacąc za to co rzeczywiście otrzymasz a nie za zbędną otoczkę.

 

 

 

 

Polecamy także:

selecta-silueata-500g.jpg
Selecta Silueta 500g
Cena:15.50
  
 

Komentarze

  • Dodaj link do:
  • facebook.com