Masz pytanie?

WASABI w proszku 100g bardzo ostry mielony chrzan

WASABI chrzan japoński - sklep internetowy Skworcu.com.pl
WASABI chrzan japoński - sklep internetowy Skworcu.com.pl
Cena:4.99PLN
Do koszyka
-
+
masz pytania?

WASABI w proszku 100g

bardzo ostry mielony chrzan 

 

Chrzan japoński jest niezbędnym składnikiem do przygotowania sushi oraz sashimi, czyli tradycyjnych potraw kuchni japońskiej podawanych z ryżem i owocami morza. Wasabi możemy również wykorzystać do przygotowania dipów, past, lodów a także do innych potraw kuchni nawet polskiej podkręcając tym samym ostrość tradycyjnych dańdevil

 

Chrzan japoński jest koloru jasno-zielonego i jest duuuużo ostrzejszy od znanych nam w Polsce odmian chrzanów. Za piekącym smakiem chrzanu stoją izotiocyjaniany. Są to związki z grupy glukozynolanów odpowiedzialne za detoksykację organizmu. Związki te wykazują również działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne.

 

Chrzan japoński to gatunek rośliny naturalnie występującej w górskich potokach głównie w Japonii i Korei. Wasabi znane już tam było w okresie Nara trwającym od 710 do 784 lub 794 roku naszej ery. Chrzan ceniono wtedy głównie za jego właściwości prozdrowotne – używano go w szczególności przy zatruciach pokarmowych (w większości przypadków po zjedzeniu surowych ryb).

 

Nie od dziś wiadomo, że Kraj Kwitnącej Wiśni jest jednym z krajów o najniższej zachorowalności na raka. The National Cancer Institute z USA zidentyfikował ponad 40 roślinnych produktów, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe – w tym soję, imbir, galangal, papryczki chili, zieloną herbatę oraz wasabi - produkty bardzo popularne w kuchni japońskiej i wszystkie dostępne w naszym sklepie wink

 

Przyprawy te są pomocne podczas odtruwania organizmu, wykazują działanie przeciwutleniające oraz hamują rozwój komórek nowotworowych. Warto więc wprowadzić do swojej diety wyżej wymienione produkty by żyć zdrowiej i dłużej blush

 

W artykule naukowym E. Kwiatkowskiej z Katedry Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW w Warszawie, pt. Izotiocyjaniany wasabi (Wasabia japonica) znaleźć można informacje dotyczące pozytywnego oddziaływania izotiocyjanianów na nasz organizm. „Izotiocyjanianom  obficie występującym w roślinach z rodziny krzyżowych, a  w szczególnie dużej  zawartości w wasabi przypisuje  się  właściwości  przeciwnowotworowe  oraz  rolę  wspomagającą  syntezę  enzymów  odtruwających, odpowiedzialnych za szybkie wydalanie z organizmu substancji rakotwórczych”.

 

Sposób użycia WASABI w proszku:

Dip do sushi (oraz innych potraw mięsnych): niewielką ilość wasabi w proszku wymieszać z sosem sojowym lub ciepłą wodą, aż do uzyskania preferowanej konsystencji. W tak przygotowanym dipie można moczyć sushi, mięso czy ryby. 

 

UWAGA! Należy pamiętać, że wasabi jest bardzo ostre i już niewielka ilość wystarczy, by poczuć jego piekący smak. 

 

Składniki:

  • chrzan (86%),
  • gorczyca,
  • skrobia kukurydziana,
  • regulator kwasowości: kwasek cytrynowy, kwas askorbinowy,
  • barwnik: błękit brylantowy - E133, tartrazyna - E102.

 

Sposób przechowywania: Wasabi w proszku należy przechowywać w suchym i szczelnym opakowaniu, gdyż produkt szybko chłonie wilgoć i traci walory smakowe.

 

Uwaga! Powyższe przykłady pozytywnego oddziaływania na organizm ludzki proszę traktować jedynie jako sugestię, która oczywiście nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą!enlightened

 

Kraj pochodzenia: Chiny

Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Masa netto: 100 gramów

 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

WASABI w proszku 100g bardzo ostry mielony chrzan - Cechy
Cechy
Kolorzielony

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook