Masz pytanie?

Tempura Panier do ryb, warzyw i owoców morza 100 g

Tempura Panier do ryb - sklep Skworcu.com.pl
Tempura Panier do ryb - sklep Skworcu.com.pl
Cena:4.25PLN
24h od wpłaty
Do koszyka
-
+
masz pytania?

TEMPURA PANIER

do ryb, warzyw i owoców morza

100 gramów 

 

Tempura to japońska panierka do ryb, warzyw i owoców morza, dzięki której przyrządzenie pysznych, chrupiących porcji staje się bajecznie proste. To jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni japońskiej, które swoją popularność zawdzięcza wpływom portugalskim z XVI wieku. To właśnie portugalscy misjonarze, którzy przybyli do Japonii, wprowadzili metodę smażenia w cieście, znaną dziś jako tempura. Chociaż sama metoda smażenia była znana w Europie, to w Japonii ewoluowała i przyjęła się na szeroką skalę, tworząc wyjątkową, lekką panierkę, którą można wykorzystać do przygotowania różnych składników – od owoców morza po warzywa. Dziś tempura jest jednym z najpopularniejszych dań w Japonii i na całym świecie, a mąka do tempury stanowi podstawę przygotowania tej potrawy.

 

 

Tempura Panier to mąka stworzona specjalnie do przygotowywania klasycznej, chrupiącej panierki do potraw w stylu tempura. Dzięki niej można uzyskać lekką i chrupiącą powłokę, która idealnie łączy się z różnymi składnikami – warzywami (takimi jak bataty, bakłażany, papryka) oraz owocami morza (krewetki, kalmary, ryby). Do przygotowania tempury wystarczy wymieszać mąkę z wodą i dipować w niej składniki przed smażeniem. Mąka tempura sprawia, że panierka jest delikatna, nieprzeciążająca smaku, a zarazem idealnie chrupiąca.

 

 

Ciekawostki:

  1. Choć potrawa tempura jest najbardziej znana w Japonii, w rzeczywistości ma swoje korzenie w kuchni portugalskiej. W Japonii stała się popularna w okresie Edo (1603-1868), gdzie zyskała charakterystyczny japoński twist.

  2. Tempura jest jednym z ulubionych dań street foodowych w Japonii – można ją znaleźć w tradycyjnych japońskich restauracjach "tempura-ya", które specjalizują się tylko w przygotowywaniu tej potrawy.

  3. Tempura Panier jest również popularna w innych krajach Azji, takich jak Korea czy Chiny, gdzie często wykorzystywana jest w daniach przygotowywanych na bazie owoców morza i warzyw.

 

Tempura zdobyła ogromną popularność na całym świecie, stając się jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań japońskich. W krajach takich jak Stany Zjednoczone, Kanada, Wielka Brytania i Australia, tempura jest szeroko dostępna w restauracjach japońskich i sushi barach. Dzięki swojej chrupiącej teksturze i lekkiej panierce, tempura jest chętnie wybierana przez osoby poszukujące nowych smaków w kuchni azjatyckiej. Współcześnie tempura jest również popularna w formie gotowych zestawów do smażenia, co sprawia, że można ją przygotować w domu w bardzo łatwy sposób.

W owym cieście trzeba później zamoczyć posolone i obsypane mąką kawałki ryby lub drobiu, grzybów, warzyw (np. cebulki), a następnie piec je na gorącym tłuszczu. GOTOWE ;-)

 

 

Składniki:

  • Mąka pszenna 

  • Skrobia pszenna

  • Gluten pszenny

  • Kurkuma w proszku

  • Węglan sodu

  • Węglan potasu

  • Węglan wapnia

  • Pirometafosforan sodu

  • Polifosforan sodu

  • Monogliceryd kwasów tłuszczowych (emulgator)

 

Właściwości odżywcze w 100 gramach:

  • wartość energetyczna: 1444 kJ / 345 kcal
  • węglowodany: 78 g

    • w tym cukry: 2 g

  • tłuszcz: 0,6 g

    • w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g

  • białko: 10 g

  • sód:  0,007g

 

Kraj pochodzenia surowca: Korea Południowa

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Masa netto: 100 gramów

 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Tempura Panier do ryb, warzyw i owoców morza 100 g - Cechy
Cechy
Kolorodcienie białego

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook