Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
SUSZONA SKÓRKA GRANATU jest doskonałym dodatkiem do herbaty i mieszanek ziołowych. Można ją również dodać do grzanego piwa lub wina. Drobno siekana suszona skórka granatu to również świetny składnik do deserów. Z pomocą skórki granatu możemy też przygotować płyn, który posłuży nam, jako naturalny kosmetyk do pielęgnacji twarzy😊
Oferowana skórka granatu to drobne kawałeczki o różowo-pomarańczowym kolorze, intensywnym zapachu i nieco gorzkim posmaku. Do produkcji użyto tylko zdrowych i dojrzałych owoców pozbawionych skaz i niedoskonałości.
Granat – pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, a jego korzystny wpływ na organizm znany i doceniany był już wśród starożytnych, chińskich ludów. Owoce granatowca kształtem i kolorem przypominają jabłka. Ciekawym jest fakt, że mimo, iż nie rosną na obszarze Chin, nazywane są „chińskimi jabłkami”. Pod czerwoną skórką znajdują się jadalne nasiona, które są bardzo soczyste, cierpko-słodkie o intensywnym rubinowym kolorze.
Składniki: suszona skórka granatu 100% bez dodatków obcych
BEZ KONSERWANTÓW
BEZ SZTUCZNYCH BARWNIKÓW
BEZ WZMACNIACZY SMAKU
100% NATURALNA
Granat, owoc życia:
Wartości odżywcze owoców granatu przekładają się na jego pozytywny wpływ na organizm. Już przed tysiącami lat Hipokrates leczył granatem bóle żołądka, a w starożytnej Grecji, Rzymie, Indiach czy Armenii zwalczano z jego pomocą choroby pasożytnicze. W Starożytnym Egipcie oraz Grecji granat był uznawany za świętą roślinę – symbol miłości, małżeństwa i płodności, a królowa Kleopatra upatrywała w nim sekret swej urody.
W artykule naukowym B. Kulczyńskiego i A. Gramzy-Michałowskiej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pt. „Granat – tropikalny owoc bogaty w związki bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych” czytamy iż: „Granat zawiera w swoim składzie wiele cennych związków, które znajdują się w różnych częściach anatomicznych owocu: skórce, nasionach lub osnówce. Około 50% całkowitej masy owocu stanowi skórka, która jest istotnym źródłem związków bioaktywnych, takich jak: związki fenolowe, w tym flawonole, elagotaniny oraz proantocyjanidyny. Związki bioaktywne są to aktywne składniki pokarmowe, które wykazują właściwości prozdrowotne i jednocześnie są bezpieczne w spożyciu.” W artykule znajdujemy również informację, że „metanolowy ekstrakt ze skórki granatu charakteryzuje się znacząco większą pojemnością przeciwutleniającą niż ekstrakt przygotowany z nasion owocu”. Związki należące do przeciwutleniaczy spowalniają procesy starzenia, wyłapują niebezpieczne wolne rodniki, które są przyczyną wielu chorób, np. nowotworów. Wszystkie te informacje świadczą o tym, że nie tylko pestki granatu wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Skórka, która w większości przypadków zostaje wyrzucona do kosza, okazuje się zawierać w sobie wiele cennych dla naszego organizmu składników odżywczych.
Uwaga! Powyższe przykłady pozytywnego oddziaływania na organizm ludzki proszę traktować jedynie jako sugestię, która oczywiście nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą!
Przykładowe zastosowanie*:
Do użytku zewnętrznego można sporządzić intrakt i nalewkę Intractum et Tinctura Granati z pericarpium (okrywa owoców) lub kory granatowca: 1 część suchego lub świeżego surowca zalać 3 częściami alkoholu (intrakt – gorący alkohol; nalewka – zimny alkohol). Odstawić na 7 dni, przefiltrować. Stosować do przemywania skóry i wcierania we włosy przy stanach zapalnych, wypadaniu, infekcji bakteriami i grzybami; pędzlowania bolesnych nadżerek i aft w jamie ustnej; płukania jamy ustnej i gardła przy zapaleniu i zakażeniach, chorobach dziąseł oraz nieprzyjemnym zapachu z ust.
*Artykuł "Granatowiec właściwy – Punica granatum L. (Punicaceae seu Lythraceae)" dr H. Różańskiego
Kraj pochodzenia surowca: Turcja
Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 100 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | różowo-pomarańczowy |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl