Masz pytanie?
Zobacz

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Sól WĘDZONA dymem bukowym HIMALAJSKA ciemna 100g

Sól himalajska wędzona dymem bukowym 100g
Sól himalajska wędzona dymem bukowym 100g
Cena:16.50PLN
Do koszyka
-
+
masz pytania?

Wędzona sól himalajska gruboziarnista 100g

aromatyzowana naturalnie poprzez zimne palenie nad drewnem bukowym

 

Sól himalajska wędzona dymem z drewna bukowego to naturalna sól wydobywana z głębi Ziemi, a następnie wędzona dymem spalanych polan drewna bukowego. Wędzona sól nadaje potrawom smak i aromat wędzonki. Do produkcji tego typu soli użyto tradycyjnych metod wędzenia, dzięki czemu zapach jest słodkawy i głęboki, a smak dymny i łagodny. Sól himalajska wędzona tradycyjnie doskonale sprawdzi się w potrawach mięsnych, sosach i zupach. Nie używa się jej jak klasycznej soli – dla uzyskania słonego smaku, ale jedynie szczyptę lub dwie – by uzyskać wielowymiarowość smaków i zapachów.

 

Podczas procesu wędzenia związki mineralne zawarte w dymie z drewna bukowego  podkreślają i ,,podbijają’’ naturalny różowy kolor soli, przez co uzyskujemy niecodzienny, bursztynowy i przenikający się różnobarwnie odcień. Kolor kryształków wędzonej soli jest niejednolity -  rozbieżność kolorów spowodowane są prędkością krystalizacji oraz wędzenia. Odcienie soli nie są wadą produktu a jedynie potwierdzeniem  naturalnego przebiegu pozyskiwania soli, bez dodatkowego, sztucznego barwienia produktu.

 

Podczas produkcji korzystano nie z jakiegokolwiek przypadkowego drewna, ale z drewna bukowego - idealnego do nadawania charakterystycznego, wyrazistego wędzonkowego posmaku i aromatu.

 

Sól himalajska wędzona jest świetną propozycją dla wegetarian i wegan. Teraz nawet rezygnując z mięsa możesz nadal cieszyć się smakiem i aromatem wędzonych potraw. Można jej również dodać do potraw sojowych i warzywnych.

 

Proces powstawania wędzonej soli himalajskiej jest bardzo pracochłonny. Kryształki soli poddaje się wielogodzinnemu działaniu dymu z drewna bukowego. Co kilka godzin należy sól przemieszać by zapach i smak równomiernie oddziaływały na sól.

 

Tradycja wędzenia soli wywodzi się od wikingów, którzy do procesu wędzenia używali drewna bukowego. Wówczas smak i zapach soli były bardzo intensywne i należało bardzo uważać na ilość, której dodawano do potrawy. Sól wędzona może bowiem łatwo zdominować smak i zapach.

 

Sól himalajska uznawana jest za jedną z najczystszych soli świata. Pochodzi z głębokich złóż skrytych w masywie Himalajów, pod wschodnim pasmem Karakorum. Powstanie złóż datuje się 250 milionów lat temu. W tamtym czasie atmosfera ziemi była idealnie czysta. Sól himalajska wydobywana jest ręcznie z przekształconych, pradawnych złóż soli morskiej. W procesie jej pozyskania nie używa się materiałów wybuchowych, dzięki czemu sól pozostaje nieskażona.

 

Sól himalajska jest bogata w minerały i mikroelementy, konieczne do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Jest wśród nich potas - pierwiastek, który reguluje między innymi częstotliwość skurczy serca oraz pracę układu nerwowego.

 

Sól himalajska zawiera minerały pochodzenia naturalnego w łatwo przyswajalnej, koloidalnej postaci. Wśród nich znajduje się: wodór, lit, beryl, bor, węgiel, azot, tlen, fluor, sód, magnez, aluminium, krzem, fosfor, siarka, chlor, wapń, skand, tytan, wanad, chrom, mangan, żelazo, kobalt, nikiel, cynk, miedź, gal, german, arsen, selen, brom, rubid, stront, irt, cyrkon, niob, molibden, srebro oraz wiele innych pierwiastków, których obecność w organizmie jest konieczna do zachowania wewnętrznej równowagi.

 

Proponowana przez nas wędzona sól himalajska ma postać grubych kryształów. Po zmieleniu produktu w młynku idealnie nadaje się do przyprawiania większości potraw.

 

Kraj pochodzenia surowca: Pakistan

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Masa netto: 100g

 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook