Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
RYŻ BASMATI jest najpopularniejszą w Indiach odmianą ryżu białego. Ma cudowny aromat, który roznosi się po kuchni podczas gotowania. Jego zaletą jest fakt, że nie skleja się podczas przygotowywania posiłków, dzięki czemu jest fantastyczny do sushi, sałatek, dań na gorąco i smażenia. Po przygotowaniu ziarna ryżu są mleczno-białe i puszyste. Swoim smakiem RYŻ BASMATI przypomina nieco ryż dziki - lekko wyczuwalna jest nuta orzechowa.
Ryż basmati 1121 to obecnie najdłuższa odmiana ryżu dostępna na rynku. Ziarna po ugotowaniu osiągają nawet 1,8 cm długości (długość ziarna zwiększa się nawet 2,5 krotnie), dzięki czemu uzyskujemy więcej ryżu w porównaniu do tradycyjnego ryży basmati. Ziarna tej odmiany nie sklejają się i pozostają sypkie. 1121 to najpopularniejszy ryż używany przez indyjskie restauracje. Ze względu na wysoką jakość ziaren oraz większą obojętność ryżu po ugotowaniu odmiana 1121 jest w rezultacie bardziej preferowana od ryżu Tradycyjnego czy Pusa. Polecany do Biryani.
RYŻ BASMATI rośnie głównie u stóp Himalajów. To właśnie unikalny mikroklimat tamtego regionu determinuje wyjątkowy smak i intensywny, słodkawy aromat tych długich, białych ziarenek. Wielu znawców sztuki kulinarnej twierdzi, że te atuty kształtowane są przez odpowiednią proporcję mrozu i promieni słonecznych oraz wodę, która pochodzi z topniejących, himalajskich lodowców. RYŻ BASMATI DŁUGOZIARNISTY uważany jest za najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie.
Zaletą oferowanego białego ryżu Basmati jest fakt, iż zapakowany jest w oryginalne opakowanie producenta - worek z włókniny z zamkiem błyskawicznym oraz wygodnym uchwytem. Produkt może idealnie sprawdzić się, jako prezent dla smakosza kuchni orientalnej😊
Składniki: 100% RYŻ BASMATI 1121
BEZ KONSERWANTÓW
BEZ SZTUCZNYCH BARWNIKÓW
BEZ WZMACNIACZY SMAKU
100% PREMIUM NATURAL
Instrukcja gotowania wg zaleceń producenta:
1. Odsyp odpowiednią ilość ryżu do garnka (1 porcja to ok. 75g).
2. Płucz ryż w zimnej wodzie do momentu uzyskania czystej wody. Ryż należy wypłukać, aby usunąć pozostałości skrobi po procesie polerowania ryżu. Wypłukany ryż nie będzie się kleił.
3. Kiedy już uzyskasz względnie przejrzystą wodę, dolej wody do garnka w proporcjach: 1 część ryżu, 4 części wody. Odstaw na 8-10 minut, po czym zacznij gotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień na średni. Nie mieszaj.
4. Po ok. 8 minutach gotowania sprawdź czy ryż jest już miękki, jeśli tak, śmiało możesz odcedzić pozostałość wody, po czym zalecamy ponownie przepłukać ryż przegotowaną wodą (nie wrzątkiem).
Wartości odżywcze w 100g RYŻU BASMATI:
Kraj pochodzenia surowca: Indie
Zapakowano w Penżabie
Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 5 kilogramów
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Po otwarciu przełożyć do szczelnego pojemnika i zużyć przed upływem terminu przydatności do spożycia (nadruk na metce).
Data ważności obecnie sprzedawnej partii to: 24/08/2025
Cechy | |
Kolor | odcienie białego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl