Rooibos zielony KROPLA SŁOŃCA 50g
Herbatę Rooibos można pić przez cały dzień:
- rano - by pobudzić organizm do życia,
- w ciągu dnia - by ugasić pragnienie,
- i wieczorem - dla uspokojenia, odprężenia i lepszego snu.
Składniki naparu Rooibos Kropla Słońca:
- zielony rooibos BIO (min. 80%, niefermentowany Rooibos zawiera ogromne ilości minerałów i witamin, które nie znikają w procesie utleniania),
- plasterki cytryny (min. 4%),
- kryształki cukru,
- aromat,
- kawałki skórki cytryny,
- trawa cytrynowa,
- kwiatki kocanki piaskowej,
- czerwone porzeczki.
Herbata Rooibos nie zawiera żadnych środków konserwujących i barwników, dzięki czemu ma doskonały, naturalny smak, jest słodka, łagodna i aromatyczna, nawet przy dłuższym parzeniu. Herbata ta łączy w sobie najlepsze cechy herbaty czarnej, owocowej i ziołowej. Oprócz wielu walorów smakowych, posiada ona także właściwości lecznicze dzięki zawartości wielu cenny witamin, minerałów i innych związków korzystnych dla zdrowia. W naparze znajdują się m.in.:
- przeciwutleniacze - wpływają pozytywnie na układ odpornościowy, obniżają ciśnienie krwi, spowalniają proces starzenia, hamują produkcję komórek nowotworowych;
- kwasy fenolowe - dobroczynnie działają na przewód pokarmowy, gdyż chronią błonę śluzową i nadają naparowi właściwości rozkurczające (jest to szczególnie istotne przy zapaleniach jelit i dolegliwościach menstruacyjnych);
- mikroelementy:
- żelazo - zapobiega anemii (ważne dla kobiet w ciąży);
- potas, miedź, wapno, mangan, magnez
- fluor - korzystnie wpływa na szkliwo zębów,
- cynk - korzystnie wpływa na skórę,
- kwercetyna - hamuje uwalnianie histaminy, co pomaga zwalczyć alergie,
- flawonoidy - są naturalnym środkiem antydepresyjnym.
Bogaty w dobroczynne składniki napar rooibos pomaga przy wielu schorzeniach i przypadłościach. Jest szczególnie polecany:
- Kobietom w ciąży i matkom karmiącym - w ciąży dostarcza zapobiegającego anemii żelaza i hamuje mdłości, a po urodzeniu dziecka stymuluje produkcję pokarmu;
- Osobom z problemami skórnymi - leczy trądzik i goi zewnętrzne, trudno gojące się rany (należy go wtedy używać jako okładu);
- Osobom z chorobami przewodu pokarmowego - ma osłonowe działanie na przewód pokarmowy, a poza tym zmniejsza bóle (m. in. menstruacyjne, wywołane kolką lub nieżytem żołądka), gdyż ma działanie rozkurczowe;
- Osobom dbającym o zęby - duża ilość fluoru korzystnie działa na szkliwo;
- Osobom nerwowym lub przygnębionym - poprawia nastrój (dzięki flawonoidom), a jednocześnie ma działanie uspokajające i kojące (przy problemach z bezsennością pomaga wypicie rooibosu przed snem);
- Osobom z astmą i alergią - łagodzi te dolegliwości;
- Osobom chcącym zwiększyć odporność lub zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka;
- Osobom z nadciśnieniem lub miażdżycą - nie zawiera kofeiny i hamuje tworzenie się zwapnień w tętnicach.
Sposób przyrządzania:
zalać wrzątkiem, parzyć 3-5 minut.
Kraj pochodzenia: RPA.
Dystrybutor: Skworcu Marek Skworc
Masa netto: 50g
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Uwielbiam napoje na bazie czerwonokrzewu, czyli rooibos. Właśnie dlatego moją uwagę przykuła herbata Kropla Słońca, której podstawą jest zielony rooibos o limonkowym aromacie. W skład tej mieszanki wchodzą dodatkowo plasterki cytryny (min. 4%), kryształki cukru, kawałki skórki cytryny, organiczna trawa cytrynowa, kwiatki kocanki piaskowej oraz czerwone porzeczki. Czubatą łyżeczkę suszu zalałam wrzątkiem i parzyłam 5 minut. Smak jest bardzo delikatny, ożywczy i nieco egzotyczny. Warto wspomnieć, że zielony, niefermentowany rooibos jest źródłem wielu witamin i mikroelementów, przeciwutleniaczy oraz flawonoidów. Kropla Słońca to połączenie świetnego smaku i niezaprzeczalnych właściwości zdrowotnych. Polecam!!