Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Kto z Nas nie zna smaku tradycyjnego, polskiego specjału? Ogórki kisimy od zarania dziejów. W Polsce już przed XVIII wiekiem ogórki beczkowano, a po upływie doby fermentowania na świeżym powietrzu, zatapiano na zimę w studni lub w rzece. Dzięki temu część druga fermentacji przebiegała w idealnej temperaturze wody, coraz niższej z upływającym czasem i nadciągającą zimą. Wiosną tak przygotowane ogórki smakowały jak świeżo ukiszone.
Kiszenie jest jedną z najstarszych i najzdrowszych metod zabezpieczania żywności przed psuciem. Tego rodzaju produkty często znaleźć można było w kuchniach naszych babć. Nadszedł czas by i w Twojej spiżarni znalazły się takowe przetwory. Spokojnie, Skworcu ułatwi Ci to zadanie.😊 Skorzystaj z gotowej mieszanki do ogórków kiszonych i małosolnych, opartej na składnikach najwyższej jakości i przygotuj sobie kiszone ogórki w sam raz na okres jesienno-zimowy, na imprezę lub po prostu jako przegryzkę! 😊 Bo faktu, że są idealne na "zagrychę" żadnemu prawdziwemu Polakowi przypominać nie musimy - prawda? 😊
Kiszonki to szczególne przetwory, które warto przygotowywać własnoręcznie. Dlaczego? Ponieważ produkty dostępne w sklepach mogą zawierać sztuczne dodatki, a zamiast naturalnego procesu kiszenia często poddawane są tzw. kwaszeniu, czyli zalaniu roztworem kwasu mlekowego. Nie zawierają wówczas tak szerokiego spektrum właściwości zdrowotnych jak te wykonane samodzielnie!
Wnioski wyciągnij sam!😊
Ogórki kiszone od małosolnych różni jedynie czas kiszenia – krótsza fermentacja (już po 3 dniach) zapewni ogórki małosolne o bardziej wyczuwalnym, charakterystycznym dla surowych warzyw smaku. Natomiast na kiszone ogórki trochę trzeba poczekać (około dwóch tygodni), ale za to są znacznie intensywniejsze w smaku.
Właściwości prozdrowotne ogórków kiszonych i małosolnych:
Skład przyprawy do ogórków:
Rada od Skworcu: Aby uzyskać specyficzny dla kiszonych ogóków smak warto dodać łodygę suszonego kopru razem z baldachem oraz chrzan - najlepiej taki wykopany z własnego ogródka. 😊
Sposób użycia:
BEZ GMO!
BEZ SZTUCZNYCH BARWNIKÓW!
BEZ DODATKU CUKRU!
BEZ KONSERWANTÓW!
Czy wiesz, że..
…produkcja ogórków kiszonych została zapoczątkowana w Mezopotamii ponad 2 tysiące lat p.n.e.? Ich właściwości lecznicze, kosmetyczne oraz poprawiające sprawność fizyczną i psychiczną były znane starożytnym Grekom i Rzymianom – szczególnie doceniali je Arystoteles, Kleopatra oraz Juliusz Cezar.
Wyprodukowano w Polsce przez Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 50 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl