Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Indyjski
PIEPRZ TELLICHERRY pochodzi z Indii, gdzie uprawiany jest w ściśle chronionym rezerwacie Periyar na wybrzeżu Malabar nad brzegiem Oceanu Indyjskiego. Swoją nazwę PIEPRZ TELLICHERRY zawdzięcza portowemu miastu, z którego wyruszał w świat w niewielkich skrzynkach. Rosnący w oddaleniu od cywilizacji PIEPRZ TELLICHERRY swój wyjątkowy smak i głębię aromatu zawdzięcza wysublimowanym i zgodnym z naturą metodom upraw.
PIEPRZ TELLICHERRY produkowany jest w bardzo niewielkich ilościach. Ograniczenia terenowe oraz brak sztucznego wspomagania chemicznymi nawozami sprawiają, że zbiory są niewielkie. Tuż przed dojrzeniem zbierane są największe i najlepiej wykształcone owoce. To właśnie one poddawane są powolnemu procesowi suszenia. Ziarna PIEPRZU TELLICHERRY zachowują dzięki temu delikatny, czerwonawy odcień. Aromat ziarenek PIEPRZU TELLICHERRY jest bardziej intensywny niż w przypadku klasycznego pieprzu czarnego. W jego smaku zamknięte są ciepłe, orzechowe nuty a w zapachu wyczuwa się łagodny zapach drewna sandałowego.
"TGSEB" - Tellicherry Garbled Special Extra Bold – oznacza reczną selekcję najgrubszych i najładniejszych ziaren pieprzu po ich suszeniu. Oficjalnie uważany jest za najwyższej jakości czarny pieprz na świecie ze względu na swoją wielkość i dojrzałość. Tylko 10% z największych ziaren zalicza się do pieprzu Tellicherry! PIEPRZ TELLICHERRY należy mielić jedynie w młynku, stosować go świeżo zmielonym i raczej oszczędnie.
PIEPRZ TELLICHERRY może być używany jak klasyczna odmiana pieprzu czarnego. Warto jednak używać go zwłaszcza do przyprawiania wykwintnych dań mięsnych. Pieczona i duszona wieprzowina i wołowina nabierają głębi. Świeżo zmielone ziarna PIEPRZU TELLICHERRY idealnie podkreślają smak dziczyzny i dzikiego ptactwa. Ziarna PIEPRZU TELLICHERRY powszechnie stosowane są do przyprawiania: zup, mięs, ryb, marynat, wędlin i steków.
Kraj pochodzenia: Indie
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 100 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie czarnego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl