Masz pytanie?

Pasta przyprawowa BALTI 283g oryginalna Patak’s Gluten Free Vegan

Pasta przyprawowa BALTI 283g sklep Skworcu.com.pl
Pasta przyprawowa BALTI 283g sklep Skworcu.com.pl
Cena:10.99PLN
Do koszyka
-
+
masz pytania?

Pasta przyprawowa Balti 283g Pataks

z dodatkiem papryki, kminu rzymskiego i kolendry

 

Balti to rodzaj potrawy przygotowywanej głównie z jagnięciny, ale można użyć również wieprzowiny czy kurczaka. Bez względu na rodzaj Balti, który gotujesz, powinien być podawany na patelni - cienkim woku z tłoczonej stali, który nazywa się „misą Balti” i właśnie to metalowe naczynie nadaje Balti jego nazwę. Inne źródła podają również, że nazwa Balti pochodzi z Baltistanu w północnym Pakistanie, gdzie do gotowania używa się żeliwnego naczynia, podobnego do chińskiego woka.

 

Oferowana Pasta Balti  ma prosty skład i naturalne składniki, dzięki którym twoje kulinarne menu wzbogaci się o smakowitą i łatwą w przygotowaniu indyjską potrawę😊

 

Patak’s to rodzinna firma, która swoje początki ma w 1958 roku, kiedy to założyciel firmy przybył z rodziną Wielkiej Brytanii. Nie mogąc znaleźć pracy postanowił wraz z żoną przygotowywać indyjskie potrawy i sprzedawać je tak samo jak robili to w poprzednim kraju. Rodzina odniosła prawdziwy sukces zamykając w słoiczkach prawdziwy smak Indii składający się z najlepszej jakości warzyw i świeżo zmielonych przypraw zakonserwowanych w oleju😊

 

Składniki:

  • woda,
  • olej rzepakowy 20%,
  • mielone przyprawy 16%:
    • kmin rzymski 3,5%,
    • papryka 3,5%,
    • kurkuma,
    • kolendra,
    • przyprawy,
    • koper włoski,
  • mąka kukurydziana,
  • sól,
  • kwasy:
    • octowy,
    • cytrynowy,
  • tamarynd,
  • kruszony czarny pieprz,
  • czosnek w proszku 0,5%,
  • kruszone nasiona kolendry,
  • kruszona suszona papryka chili,
  • nasiona czarnuszki,
  • suszony liść kolendry.

 

Wartości odżywcze w 100g:

  • Wartość energetyczna  1147 kJ/ 277 kcal
  • Tłuszcz: 22,7 g
    • w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,6 g
  • Węglowodany: 10,5 g
    • w tym cukry: 1,4 g
  • Błonnik:  6,7 g
  • Białko: 2,9 g
  • Sól: 4,7 g

 

Smakowita jagnięcina Balti dla 4 osób

Lista zakupów:

  • 1 cebula
  • kawałek imbiru ok. 2 cm
  • 500g jagnięciny
  • ½ słoika pasty Balti
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 200g posiekanych pomidorów
  • kolendra

 

Krok 1

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć do miękkości.

 

Krok 2

Dodać 1 łyżeczkę drobno posiekanego imbiru i 1/2 słoika pasty Pataks Balti, gotować 1-2 min. Następnie należy dodać 50 ml wody i gotować, aż woda wyparuje.

 

Krok 3

Dodać 500g pokrojonej w kostkę jagnięciny, podsmażyć. Dodać 150 ml wody, dusić pod przykryciem do miękkości jagnięciny (ok. 30 min)

 

Krok 4

Dodać 200 g pokrojonych pomidorów, 1 czerwoną i 1 zieloną paprykę pokrojoną w kostkę i gotować na wolnym ogniu przez 10 min. Udekorować świeżo posiekaną kolendrą i podawać z ryżem i chlebkiem naan.

 

Sugestiaenlightened

Aby doświadczyć domowej kuchni indyjskiej spróbuj rozgnieść 1 łyżeczkę nasion kminku w gorącym oleju, aby uwolnić smak przed dodaniem cebuli.

Smacznego laugh

Ostrość: 2/3

Gluten Free

Odpowiednia dla wegetarian

Bez sztucznych konserwantów, aromatów i barwników

Naturalne składniki

 

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Masa netto: 283g

Słoiczek 283g wystarczy do przygotowania potrawy Balti dla 8 osób.

Produkt wymaga gotowania.

Informacja o alergenach: może zawierać gorczycę, orzechy ziemne i inne orzechy.

 

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Po otwarciu spożyć w ciągu 6 tygodni i przed upływem daty ważności.

Słoiczek nadaje się do recyklingu (szkło)

Pasta przyprawowa BALTI 283g oryginalna Patak’s Gluten Free Vegan - Cechy
Cechy
Kolorodcienie brązu

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook