Masz pytanie?

Pakora MASALA 30g

Pakora MASALA przyprawa indyjska - sklep internetowy
Pakora MASALA przyprawa indyjska - sklep internetowy
Cena:3.75PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
masz pytania?

Przyprawa indyjska

PAKORA MASALA 

30 gramów !!!

 

Pakora to indyjski sposób na warzywa w cieście.

Pakora masala jest oryginalną indyjską mieszanką przypraw, do ciasta "naleśnikowego" w którym smaży się kawałki warzyw i owoców na maśle lub oleju. Jest ona niezwykle aromatyczna, a przy tym łagodna w smaku. 

Składniki:

  • kolendra,
  • sól,
  • chili,
  • mango suszone,
  • kmin,
  • liście kozieradki,
  • liście kminku,
  • sól indyjska,
  • imbir,
  • pieprz,
  • kardamon,
  • cynamon,
  • gałka muszkatołowa,
  • goździki,
  • kwiat gałki muszkatołowej.

 


Dzięki starannemu doborowi składników, dania, w których użyto tego specjału są prawdziwą ucztą dla smakoszy orientalnych przypraw i nie tylko J


Przykładowy przepis na PAKORĘ:

SKŁADNIKI:

 

ciasto:

* 2 szklanki mąki besan (mąka z ciecierzycy, można kupić w sklepach ze "zdrową żywnością" lub zrobiuć samemu wystarczy zarumienić cieciorkę na suchej patelni, a następnie zmielić w młynku do kawy);

*        płaska łyżeczka proszku do pieczenia;

*        jajko;

*        woda;

*        pakora masala.

 

warzywa:

*        mała cukinia;

*        mały bakłażan;

*        czerwona papryka;

*        żółta papryka;

*        zielona papryka;

*        duża cebula.

olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

 

Bakłażana umyć i pokroić w plastry, posolić i odstawić, aby puścił gorzki sok, a po godzinie opłukać go i osuszyć. Cukinię pokroić w plastry, a obraną cebulę w talarki. Papryki umyć i odciąć ogonki, usunąć nasiona i pokroić w krążki.

Z mąki, proszku do pieczenia, jajka, przypraw i wody należy zrobić gęste ciasto, jak na naleśniki. Następnie należy w głębokiej patelni rozgrzać dużą ilość oleju.

Kawałki warzyw pomoczyć w cieście, a następnie wrzucić do oleju, nie za dużo na raz, żeby się nie posklejały.

Każdą partię smażyć z każdej strony na złoty kolor, a po wyjęciu odsączyć na pergaminie.

Podać gorące z sosem do maczania.

 

Niektórzy do ciasta nie dodają jajek, a zamiast mąki basan stosują mąkę sojową wymieszaną z pszenną.

 

Kraj pochodzenia surowca: Indie

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl  Marek Skworc

 

Aby ułatwić Państwu wielokrotne używanie zakupionej przyprawy woreczki z PAKORA masalą (zamknięte grubym zgrzewem) zostaną dodatkowo zapakowane do woreczka strunowego.

 

Inni oferują o wiele mniejsze opakowania, przez co żeby nabyć określoną gramaturę kupujesz więcej opakowań, za które rzecz jasna płacisz Ty!

 

Nie płać za kolorowe opakowania, nalepki itd.!!! Tutaj możesz kupić przyprawy i zioła płacąc za to co rzeczywiście otrzymasz a nie za zbędną otoczkę.

 

 

Pakora MASALA 30g - Cechy
Cechy
Kolorodcineie beżowego

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook