Masz pytanie?

Pakora MASALA 30g

Pakora MASALA przyprawa indyjska - sklep internetowy
Pakora MASALA przyprawa indyjska - sklep internetowy
Cena:3.75PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
-
+
masz pytania?

PAKORA MASALA 30 gramów

indyjska mieszanka przypraw

 

Pakora to indyjski sposób na warzywa w cieście. Pakora masala jest oryginalną indyjską mieszanką przypraw, do ciasta "naleśnikowego" w którym smaży się kawałki warzyw i owoców na maśle lub oleju. Jest ona niezwykle aromatyczna, a przy tym łagodna w smaku. Dzięki starannemu doborowi składników, dania, w których użyto tego specjału są prawdziwą ucztą dla smakoszy orientalnych przypraw i nie tylko.

Składniki:

  • kolendra,
  • sól,
  • chili,
  • mango suszone,
  • kmin,
  • liście kozieradki,
  • liście kminku,
  • sól indyjska,
  • imbir,
  • pieprz,
  • kardamon,
  • cynamon,
  • gałka muszkatołowa,
  • goździki,
  • kwiat gałki muszkatołowej.

 

Przykładowy przepis na PAKORĘ:

SKŁADNIKI:

ciasto:

  • 2 szklanki mąki besan (mąka z ciecierzycy, można kupić na naszej aukcji lub zrobić samemu wystarczy zarumienić cieciorkę na suchej patelni, a następnie zmielić w młynku do kawy);
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • jajko;
  • woda;
  • pakora masala.

 

Warzywa:

  • mała cukinia;
  • mały bakłażan;
  • czerwona papryka;
  • żółta papryka;
  • zielona papryka;
  • duża cebula,
  • olej do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

  • Bakłażana umyć i pokroić w plastry, posolić i odstawić, aby puścił gorzki sok, a po godzinie opłukać go i osuszyć. Cukinię pokroić w plastry, a obraną cebulę w talarki. Papryki umyć i odciąć ogonki, usunąć nasiona i pokroić w krążki.
  • Z mąki, proszku do pieczenia, jajka, przypraw i wody należy zrobić gęste ciasto, jak na naleśniki. Następnie należy w głębokiej patelni rozgrzać dużą ilość oleju.
  • Kawałki warzyw pomoczyć w cieście, a następnie wrzucić do oleju, nie za dużo na raz, żeby się nie posklejały.
  • Każdą partię smażyć z obu stron na złoty kolor, a po wyjęciu odsączyć na pergaminie.
  • Podać gorące z sosem do maczania.

 

Niektórzy do ciasta nie dodają jajek, a zamiast mąki basan stosują mąkę sojową wymieszaną z pszenną.

 

Kraj pochodzenia: Indie

Wyprodukowano przez: Skworcu Marek Skworc

Masa netto: 30 gramów

 

Informacjo alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Pakora MASALA 30g - Cechy
Cechy
Kolorodcineie beżowego

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook