Masz pytanie?

Olej CEDROWY 250 ml tłoczony na zimno z syberyjskich orzechów cedrowych

Olej CEDROWY 250 ml sklep Skworcu
Olej CEDROWY 250 ml sklep Skworcu
Cena:75.00PLN
Do koszyka
-
+
masz pytania?

Olej CEDROWY 250 ml

nierafinowany, tłoczony na zimno

z syberyjskich orzechów cedrowych

100% oryginalny - wyprodukowany na Syberii


Olej z orzechów cedrowych przez lata zapomniany wraca znowu do łask. Wszystko to dzięki licznym właściwościom prozdrowotnym kryjącym się w tym płynnym złocie. Oferowany olej tłoczony na zimno wytwarzany jest z orzechów cedrowych - nasion dziko rosnącej na Syberii sosny (Pinus sibirica Du Tour) zwanej również limbą syberyjską lub cedrem. Jest to gatunek drzewa iglastego, który długo, ale bardzo wolno rośnie (nawet 600 lat!) i osiąga wysokość nawet 40 - 50 m wysokości.

 

Mieszkańcy Syberii darzą drzewo cedrowe ogromnym szacunkiem i nazywają je drzewem życia. Wszystko to za sprawą licznych witamin i minerałów, w jakie obfitują orzeszki cedrowe. W artykule dr inż. Ewy Zaraś-Januszkiewicz pt. „Cedrowe orzeszki” czytamy, że „wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka oraz witamin (B1, B2, PP, E) i deficytowych mikroelementów (jak miedź, krzem, wanad, molibden, bor, nikiel, srebro, kobalt) powodują, że orzechy cedrowe to bardzo dobry suplement diety”. To właśnie dzięki wprowadzeniu do swojej codziennej diety m.in. orzeszków cedrowych mieszkańcy Syberii cieszą się zdrowiem i długowiecznością.

 

Oferowany olej jest tłoczony na zimno. Oleje produkowane w ten sposób posiadają najwięcej cennych właściwości leczniczych, smakowych i pielęgnacyjnych, gdyż żadna witamina ani inna cenna substancja odżywcza nie jest tracona w procesie wysokotemperaturowej obróbki oleju. Metoda zimnego tłoczenia uważana jest za najstarszą naturalną metodę pozyskiwania olejów z roślin.

 

W artykule naukowym „Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna” A. Obiedzińskiej i B. Waszkiewicz-Robak czytamy, że  „oleje tłoczone na zimno zawierają głównie triacyloglicerole (ok. 95 %) oraz niewielką ilość diacylogliceroli, monoacylogliceroli i wolnych kwasów tłuszczowych. (…) Szczególna wartość olejów tłoczonych na zimno wynika z faktu, że są one bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (JKT) oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT). Do WNKT zaliczane są tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które nie są syntetyzowane przez organizm ludzki i muszą być dostarczane z pożywieniem. Są to: kwas α-linolenowy, kwas linolowy oraz kwas γ-linolenowy. Badania naukowe potwierdzają pozytywny wpływ WNKT na szereg procesów życiowych człowieka.  Kwasy tłuszczowe należące do rodziny n-3 przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych poprzez obniżenie poziomu triacylogliceroli i cholesterolu frakcji LDL we krwi”.

 

Proponowany przez nas OLEJ Z ORZECHÓW CEDROWYCH został przygotowany w 100% z naturalnych składników. W czasie jego powstawania nie użyto żadnych konserwantów, sztucznych barwników ani polepszaczy smaku. Taki skład gwarantuje najwyższą jakość i zachowanie wszystkich wartościowych składników.

 

W krajach wysoko rozwiniętych choroby cywilizacyjne dosięgają coraz to większej części populacji, cena jaką zapłaciliśmy za prowadzenie takiego stylu życia jest znacząca. Na szczęście poskutkowało to rosnącą świadomością społeczną związaną ze zdrowym odżywianiem, nie zawsze produkty będące w najniższej cenie są najlepszym wyborem z punktu widzenia naszego zdrowia.

 

Ze względu na trudność pozyskiwania surowca oraz konieczność transportu z dalekiej Syberii ceny czy to orzeszków cedrowych czy produktów z nich wytwarzanych np. oleju cedrowego są znaczące i powodują, że produkty te uznawane są za ekskluzywne.

 

Składniki: 100% olej z orzechów cedrowych nierafinowany tłoczony na zimno

 

100% NATURALNY

BEZ DODATKU SOLI I CUKRU

NIE ZAWIERA KONSERWANTÓW 

BEZ SZTUCZNYCH BARWNIKÓW 

NON GMO

 

Produkt nadaje się do bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumentów z wyjątkiem osób cierpiących na nietolerancję produktu.

 

Zastosowanie oleju cedrowego:

  • olejek cedrowy jest stosowany jako alternatywa dla oleju roślinnego do sałatek i sosów. Dania przygotowywane z użyciem oleju cedrowego nabierają niepowtarzalnego i delikatnego, orzechowego posmaku.
  • jako substancję ogólnie wzmacniającą, 
  • w kosmetologii olej stosuje się do nawilżenia i odżywiania skóry dłoni i włosów. Aby to zrobić wymieszaj 15 kropli oleju z 50 ml kremu do rąk lub 10 kropli ze 100 ml szamponu.

 

Wartość odżywcza w 100g:

  • Wartość energetyczna 3750 kJ / 900 kcal
  • Tłuszcz 100 g
    •  w tym kwasy tłuszczowe nasycone 9 g
  • Węglowodany 0 g
    • w tym cukry 0 g
  • Białko 0 g
  • Sól 0 g

 

Wyprodukowano w Rosji, na Syberii.

Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Objętość netto: 250 ml

 

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w temperaturze od 0°C do  +20°C w wilgotności względnej nie większej niż 70 %.

Chronić przed działaniem światła słonecznego.

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook