Masz pytanie?

Morele URIUK 100g naturalnie suszone owoce z pestką

Morele suszone URIUK sklep Skworcu.com.pl
Morele suszone URIUK sklep Skworcu.com.pl
Cena:2.99PLN
Do koszyka
-
+
masz pytania?

Morele URIUK 100g

naturalnie suszone owoce z pestką 

bez konserwantów, bez cukru

 

"Nie było już oczywiście chałwy,

ale pojawiły się suszone morele,

zwane uriuk - i jakoś się dało przeżyć".

- Stanisław Lem - Świat na krawędzi

 

Morele suszone URIUK to dziko rosnące owoce, które suszą się bezpośrednio na drzewie. Morela wyrasta na gałęzi, dojrzewa i na tejże gałęzi wysycha. Owoce z tego gatunku różnią się od pozostałych tym, że - w przeciwieństwie do innych suszonych owoców moreli - zawierają w sobie pestkę. Spośród wszystkich rodzajów moreli najbardziej pożądanym jest Uriuk, ponieważ dzięki procesowi dojrzewania i suszenia, który odbywa się bezpośrednio na gałęzi wszystkie potrzebne właściwości i cenne składniki odżywcze są całkowicie zachowane w owocu i nie ryzykujemy ich utraty podczas obróbki drylowania czy przemysłowego suszenia.

 

Morele suszone Uriuk są bogatym źródłem:

  • beta-karotenenu - w 100g moreli Uriuk jest aż 70% dziennego zapotrzebowania. Beta-karoten hamuje produkcję wolnych rodników w organizmie i jest naturalnym immunomodulatorem,
  • retinol – w 100g moreli Uriuk jest aż 65% dziennego zapotrzebowania. Retinol działa jako silny przeciwutleniacz, spowalniając proces starzenia.

 

Pozostałe właściwości prozdrowotne moreli suszonych Uriuk:

  • Uriuk zawiera dużo witamin - A, B, B5, C oraz pierwniastków pożytecznych dla zdrowia: wapnia, potasu, żelaza, sodu oraz fosforu,
  • suszone morele Uriuk są źródłem witaminy E – zwanej witaminą młodości i piękna. W 100 g Uriuka jest prawie 37% zalecanej dziennej wielkości spożycia. Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

 

Morele URIUK idealnie sprawdzą się jako przekąska w pracy, szkole czy w podróży. Mogą służyć również jako składnik musli, owsianki lub jako bakalie do ciast. Owoce te są idealne do napojów, a w szczególności  kompotów.

 

Morele stanowią cenne uzupełnienie diety osób skarżących się na kłopoty ze wzrokiem, ogólne zmęczenie, anemię oraz w okresie rekonwalescencji. Także osoby cierpiące na nadkwaśność i zgagę powinny spożywać owoce suszone.

 

W krajach wysoko rozwiniętych choroby cywilizacyjne dosięgają coraz to większej części populacji, cena jaką zapłaciliśmy za prowadzenie takiego stylu życia jest znacząca. Na szczęście poskutkowało to rosnącą świadomością społeczną związaną ze zdrowym odżywianiem, nie zawsze produkty będące w najniższej cenie są najlepszym wyborem z punktu widzenia naszego zdrowia.

 

Pestka z moreli URIUK sama w sobie może być cennym uzupełnieniem diety, gdyż po spożyciu zewnętrznej warstwy moreli możemy ją rozłupać (np. młotkiem) i spożyć jądro z pestek moreli. Jądro takie zawiera całe bogactwo witaminy B17 - amigdalina. E. Jaszczak, S. Narkowicz, J. Namieśnik oraz Ż. Polkowska z Katedry Chemii Analitycznej, Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej stwierdzili, że "przeciwnowotworowe działanie amigdaliny polega na działaniu benzaldehydu i cyjanku, które wykorzystując zjawisko synergizmu, wzmacniają swoje toksyczne działanie. Niszczone są tylko komórki nowotworowe, a zdrowe komórki pozostają nienaruszone, ze względu na obecność w nich enzymu rodanazy, która zabezpiecza przed uwolnieniem wolnego rodnika".

 

Susze owocowe to owoce jednego lub kilku gatunków pozbawione częściowo zawartości wody, co gwarantuje ich trwałość. Susze owocowe zawierają z reguły 20-25 % wody (suszone śliwki nawet do 35 %). Owoce takie posiadają dużą zawartość cukrów i kwasów organicznych. Owoce suszone występują w różnej formie. Produkuje się również mieszanki wieloowocowe, sporządzane z kilku gatunków owoców suszonych całych lub pokrojonych - mogą służyć jako składnik produktów śniadaniowych typu musli, kaszek o smaku owocowym, mieszanek kompotowych, jako bakalie do ciast lub do bezpośredniego spożycia jako przekąski. Morele wskazane są dla osób skarżących się na kłopoty ze wzrokiem, ogólne zmęczenie, anemii, w okresie rekonwalescencji. Osoby cierpiące na nadkwaśność i zgagę powinny spożywać owoce suszone.

 

Składniki:

  • morele suszone (z pestką) 100%

 

BEZ DODATKU CUKRU

BEZ KONSERWANTÓW 

BEZ SZTUCZNYCH BARWNIKÓW

BEZ SZTUCZNYCH AROMATÓW

 

Kraj pochodzenia surowca: Tadżykistan

Dystrybutor: Skworcu.com.pl  Marek Skworc

Masa netto: 100 gramów

 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Morele URIUK 100g naturalnie suszone owoce z pestką - Cechy
Cechy
Kolormorelowy

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook