Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Mleczko kokosowe to jeden z najbardziej charakterystycznych i uniwersalnych składników kuchni azjatyckiej, którego historia sięga tysięcy lat. Od wieków wykorzystywane jest w kuchniach Tajlandii, Indii, Wietnamu, Indonezji i Filipin – zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. To esencja egzotycznego smaku, który łączy naturalną słodycz kokosa z aksamitną, kremową konsystencją.
Mleczko kokosowe pozyskuje się z miąższu dojrzałych kokosów – po jego starciu i zmieszaniu z gorącą wodą otrzymuje się gęsty, aromatyczny płyn. Mleczko o zawartości aż 86% kokosa, jak w przypadku oferowanego przez nas produktu, wyróżnia się bogactwem smaku, naturalnością i wysoką jakością.
Składniki:
Zastosowanie w kuchni:
Mleczko kokosowe jest nieodłącznym składnikiem tajskich curry, zup (np. tom kha), deserów na bazie ryżu, smoothie, lodów oraz wypieków. Można nim zastąpić mleko krowie w kuchni roślinnej, a jego subtelna słodycz i kremowość idealnie komponują się z pikantnymi przyprawami i owocami morza.
Ciekawostka:
W tradycyjnej kuchni południowo-wschodniej Azji mleczko kokosowe nie tylko dodaje smaku, ale również łagodzi ostrość potraw, tworząc idealną równowagę między pikantnym, słodkim i kwaśnym smakiem.
Wartość odżywcza w 100 ml:
Sekret niezwykłej urody azjatyckich kobiet tkwi właśnie w mleczku kokosowym. Rozcieńczone z odrobiną szamponu i użyte na włosy, nadaje im niesamowitą miękkość i blask. Dodane do kąpieli - wygładza i nawilża skórę. Wymieszane z kremem do twarzy - odżywia ją i rozświetla.
Kokos pochodzi z palmy kokosowej (Cocos nucifera), która rośnie w tropikalnym klimacie – głównie w rejonach Azji Południowo-Wschodniej, na wyspach Pacyfiku, w Ameryce Środkowej i Afryce. Palma kokosowa preferuje gorące, wilgotne warunki i rośnie najlepiej w pobliżu wybrzeży, gdzie gleby są piaszczyste, a dostęp do wody – stały.
Roślina ta może osiągać nawet 30 metrów wysokości i owocuje przez cały rok. Każdy kokos potrzebuje około 12 miesięcy, by dojrzeć. Owoce palmy – orzechy kokosowe – są wszechstronnym surowcem spożywczym i przemysłowym.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Objętość netto: 400ml
Sposób pakowania: puszka aluminiowa
Cechy | |
Kolor | odcienie białego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl