Miód z orzechami laskowymi 240g
źródło witamin
Miód z orzechami laskowymi to unikalne połączenie słodkiego miodu z orzechami. Duet ten daje nam nie tylko niezapomniane doznania smakowe, ale również łączy w sobie bogactwo właściwości prozdrowotnych, które warto dostarczać do naszego organizmu każdego dnia! 😊 Kontakt orzechów laskowych z miodem powoduje, że są one bardziej miękkie, nie zsuszone, a przez to smaczniejsze przy spożyciu.
Składniki:
- miód nektarowy akacjowy 66%,
- orzechy laskowe 34%.
Orzechy laskowe należą do najbardziej cenionych orzechów świata. Bogate są w witaminę E, zwaną „witaminą młodości i płodności" oraz w magnez i potas. Zawierają także cenne dla naszego organizmu żelazo i cynk. Orzechy laskowe poleca się w sytuacjach intensywnego wysiłku umysłowego i sytuacjach stresowych.
Orzechy laskowe są bogatym źródłem:
WITAMINY E, która:
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- działa w charakterze przeciwutleniacza, który unieszkodliwia agresywne związki, zanim te zaatakują komórki i tkanki,
- wspomaga metabolizm białek,
- wspiera system nerwowy,
- wzmacnia system immunologiczny,
- działa przeciwzapalnie.
MAGNEZU, który:
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- wspiera funkcjonowanie układu nerwowego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- pomaga regulować procesy syntezy białek i wpływa na redukcje niekontrolowanych skurczów mięśni. Magnez to również wsparcie dla ścian układu krwionośnego, co jest niezwykle ważne, zwłaszcza dla osób żyjących w stresie.
POTASU, który:
- usprawnia pracę układu krwionośnego,
- dzięki obecności karotenoidów - antyoksydantów powoduje blokowanie wchłaniania "złego" cholesterolu LDL,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi,
- wspiera funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni.
Orzechy laskowe są też źródłem:
ŻELAZA, które:
- pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny,
- zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych.
CYNKU, który:
- pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie,
- wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia,
- wpływa na prawidłowego poziomu testosteronu we krwi,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych.
Miód pszczeli akacjowy powstaje z nektaru kwiatów tej rośliny. W stanie płynnym jest koloru bezbarwnego lub jasnosłomkowego. Z uwagi na wysoką zawartość fruktozy bardzo wolno się krystalizuje. Po skrystalizowaniu ma barwę jasnosłomkową lub kremową. Ma doskonały, bardzo słodki smak. Swym aromatem przypomina zapach robinii akacjowej (drzewa, z którego kwiatów pszczoły wytwarzają miód). Cechuje się największą wśród miodów nektarowych zawartością sacharozy.
Właściwości prozdrowotne miodu:
- liczne badania dowodzą, że miód jest bogaty w składniki budulcowe i regulujące,
- zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego, a duże ilości potasu wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego,
- działa wspomagająco przy leczeniu schorzeń układu krążenia, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz stanach zapalnych dróg oddechowych,
- miód pszczeli zawiera korzystne dla zdrowia przeciwutleniacze oraz substancje o działaniu bakteriobójczym,
- badania pokazują, że przyjmowanie miodu skutkuje zmniejszeniem całkowitego poziomu cholesterolu o kilka procent. Dlatego zarówno pacjenci z ryzykiem rozwoju chorób sercowo - naczyniowych, jak i osoby zdrowe, powinni spożywać miód celem profilaktyki chorób cywilizacyjnych,
- zawarta w miodzie fruktoza odtruwa organizm, zobojętnia szkodliwe działanie kawy, alkoholu i innych używek,
- miód może być stosowany pomocniczo w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w zapaleniu i stanach kurczowych jelit, w nieżytach żołądka,
- codzienne spożywanie miodu zamiast cukru powoduje odciążenie wątroby i poprawę jej funkcjonowania.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
- wartość energetyczna: 1874 kJ / 448 kcal,
- węglowodany: 54 g,
- tłuszcze: 22 g,
- w tym kwasy tuszowe nasycone: 2,4 g,
- białko: 5,6 g,
- błonnik: 3,9 g,
- sól: 0,0 g.
Wyprodukowano w Polsce.
Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 240 gramów
Przechowywać w suchym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.