Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
MIGDAŁY CAŁE 1 kg
naturalne DUŻA PAKA
Migdały są doskonałym dodatkiem do wielu potraw w kuchni. Z użyciem migdałów stworzysz obłędny marcepan, masło migdałowe czy inne przepyszne desery. Oferowane migdały dodają chrupkości daniom, pozwalają przyrządzić pyszne potrawy, ozdobić lody, a nawet zupy! 😊
Migdałowiec pospolity (Prunus dulcis (Mill.) D.A.Webb) to gatunek rośliny wieloletniej uprawianej niemalże na całym świecie. Pierwsze znaleziska dotyczące migdałowca odkryto w Starożytnym Egipcie i pochodzą najprawdopodobniej z 1550 r. p.n.e. Do Ameryki Północnej owoce migdałowca dotarły dopiero w 1700 r. skąd zostały przetransportowane w inne rejony świata. Migdałami cieszymy się do dziś. Cenimy je nie tylko za wspaniały smak, ale również za liczne wartości prozdrowotne.
Migdały są bogate w witaminę E, która jest przeciwutleniaczem zapobiegającym powstawaniu wolnych rodników. Spożywanie migdałów pomaga chronić się przed miażdżycą, zawałem serca, nowotworami, udarem mózgu, obniżeniem odporności i przedwczesnym starzeniem się. Ich atutem jest także zawartość pokaźnej ilości białka (zalecanej w diecie wegetariańskiej i wegańskiej).
Naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie w artykule „Trendy w żywieniu człowieka” piszą, że „najwięcej białka zawierają orzeszki ziemne i pistacjowe, a także migdały. Ilości te są porównywalne bądź znacznie wyższe do zawartości tego składnika w produktach pochodzenia zwierzęcego. Białko orzechów znane jest jako białko o dość niskiej wartości biologicznej, ale z uwagi na niski udział lizyny w stosunku do argininy uznane jest jako czynnik sprzyjający zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób krążeniowych. Zawartość błonnika pokarmowego w orzechach kształtuje się na poziomie od 3 do 12 g w 100 g, co umożliwia pokrycie dziennego zapotrzebowania na ten składnik w ilości od 5 do 10% po spożyciu 30 g orzechów. Orzechy nie zawierają cholesterolu, ale zawierają znaczącą ilość steroli roślinnych odgrywających ważną rolę strukturalną membran, stabilizujących podwójną warstwę fosfolipidów. Orzechy znane są też jako źródło witamin przeciwutleniających niezbędnych do ochrony przed stresem oksydacyjnym. Migdały, orzechy laskowe i pinii są dobrym źródłem przede wszystkim α-tokoferolu” składnika bioaktywnego o działaniu przeciwutleniającym.
Migdały całe są naturalnym źródłem:
MAGNEZU, który:
ŻELAZA, który:
CYNKU, który:
Wartości odżywcze w 100g:
Kraj pochodzenia surowca: Australia
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 1000 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie brązowego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl