Masz pytanie?

Mąka Ryżowa drobna 1 kg DUŻA PAKA

Mąka ryżowa drobna - sklep Skworcu.com.pl
Mąka ryżowa drobna - sklep Skworcu.com.pl
  • Mąka ryżowa drobna - sklep Skworcu.com.pl
  • Mąka ryżowa drobna - sklep Skworcu.com.pl
Cena:10.75PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty
Do koszyka
-
+
masz pytania?

 

MĄKA RYŻOWA DROBNA 1 kg

DUŻA PAKA

 

Mąka ryżowa jest wytwarzana z ziaren ryżu (Oryza sativa), jednej z najstarszych i najważniejszych roślin uprawnych na świecie. Ryż pochodzi z obszarów Azji Południowo-Wschodniej, gdzie uprawia się go od tysięcy lat. Obecnie ryż jest podstawą diety w wielu krajach azjatyckich, ale jego uprawa rozprzestrzeniła się również do innych regionów świata, takich jak Ameryka Południowa i Afryka.

 

Ryż to roślina jednoroczna, która najlepiej rośnie w ciepłym, wilgotnym klimacie, najczęściej w zalewanych polach zwanych paddi. Istnieją różne odmiany ryżu – od krótkiego po długoziarniasty, a także dziki, czerwony,  czarny i brązowy, które różnią się smakiem i zastosowaniem. Po zbiorze ziarna ryżu są suszone, a następnie mielone na mąkę.

 

 

Ryż naturalnie nie zawiera glutenu co czyni go idealnym składnikiem diety dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią. Jest lekkostrawny i bogaty w węglowodany, więc dostarcza organizmowi solidnej porcji energii. Mąka ryżowa ma delikatny smak i może być używana zarówno w potrawach słodkich, jak i wytrawnych.

 

Wartości odżywcze w 100g MĄKI RYŻOWEJ DROBNEJ:

  •     wartość energetyczna:1461 kJ / 349 kcal,
  •     tłuszcz: 0,7 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,15 g),
  •     węglowodany: 77 g (w tym cukry: 2 g),
  •     błonnik: 2,3 g,
  •     białko: 7,5 g,
  •     sól: 0,01 g.

 

 

Czy wiesz,że: 

  • W krajach azjatyckich, takich jak Japonia, Chiny czy Tajlandia, mąka ryżowa jest wykorzystywana od wieków do przygotowywania tradycyjnych potraw, takich jak mochi (japońskie ciasteczka ryżowe) czy chińskie kluski.
  • Mąka ryżowa jest również stosowana w kuchniach innych regionów świata, np. we Włoszech, gdzie używa się jej do przygotowywania delikatnych bezglutenowych ciast.
  • W Indiach mąka ryżowa jest kluczowym składnikiem przy przygotowywaniu takich dań jak dosa (cienkie placki) oraz idli (parowane bułeczki ryżowe).

 

Mąka ryżowa jest niezwykle wszechstronna. Może być używana do wypieków, zagęszczania sosów, przygotowywania makaronów, naleśników czy placków. W połączeniu z innymi mąkami może być stosowana w ciastach, ciasteczkach czy chlebach. Z mąki ryżowej można również przygotować papier ryżowy, popularny w kuchni wietnamskiej i tajskiej.

 

 

Mąka ryżowa to doskonały wybór dla osób szukających zdrowych, bezglutenowych alternatyw w kuchni. Dzięki swoim właściwościom jest powszechnie stosowana zarówno w tradycyjnych, jak i nowoczesnych przepisach kulinarnych na całym świecie.

 

Warto zaznaczyć, że mąka którą Państwu proponujemy została wyprodukowana w Unii Europeijskiej w  Holandii co gwarantuje spełnienie Europejskich norm jakościowych dla produkcji spożywczej. Z tego powodu jest też trochę droższa niż chińskie alternatywy proponowane przez konkurencję. 

 

Kraj wytworzenia mąki: Holandia

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl  Marek Skworc

Masa netto: 1 kg

 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Mąka Ryżowa drobna 1 kg DUŻA PAKA - Cechy
Cechy
Kolorodcienie kremowego

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook