Masz pytanie?

Mąka Orkiszowa CIEMNA 300 g

Mąka Orkiszowa ciemna naturalna - sklep Skworcu.com.pl
Mąka Orkiszowa ciemna naturalna - sklep Skworcu.com.pl
Cena:4.75PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
-
+
masz pytania?

 

MĄKA ORKISZOWA 300 gramów 

 

Mąka orkiszowa ciemna jest produkowana z orkiszu, starożytnego zboża, które było uprawiane już 8 tysięcy lat temu. Orkisz pochodzi z regionów Bliskiego Wschodu, ale był powszechnie uprawiany również w Europie, szczególnie w średniowieczu. Obecnie orkisz wraca do łask i jest uprawiany głównie w Niemczech, Polsce, Włoszech oraz innych krajach europejskich.

 

 

Orkisz to odmiana pszenicy, jednak różni się od współczesnych gatunków. Jest bardziej odporny na choroby i niekorzystne warunki pogodowe, co czyni go doskonałym do upraw w ekologicznym rolnictwie. Ziarno orkiszu jest otoczone grubą łuską, która chroni go przed zanieczyszczeniami i owadami, ale również wymaga dodatkowego procesu obłuskiwania przed przetworzeniem na mąkę.

 

 

Czy wiesz, że:

  • Orkisz był jednym z ulubionych zbóż św. Hildegardy z Bingen, średniowiecznej mistyczki i uzdrowicielki, która uważała go za szczególnie wartościowy dla zdrowia.
  • Mąka orkiszowa ciemna ma lekko orzechowy smak, co czyni ją idealnym składnikiem do pieczenia chleba, ciast oraz placków.
  • Orkisz, w przeciwieństwie do pszenicy współczesnej, nie był genetycznie modyfikowany, dzięki czemu zachował swoje pierwotne właściwości i wartości odżywcze.

 

 

Orkisz był powszechnie uprawiany w Europie aż do XIX wieku, kiedy to nowoczesne odmiany pszenicy zaczęły go wypierać ze względu na wyższą wydajność. Jednak ze względu na rosnące zainteresowanie zdrową żywnością i ekologicznymi uprawami, orkisz przeżywa swój renesans, a mąka orkiszowa ponownie trafia na stoły, zwłaszcza w piekarniach rzemieślniczych.

 

Wartości odżywcze w 100g:

  •     wartość energetyczna: 1330 kJ / 317 kcal,
  •     tłuszcz: 2,3 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,5 g),
  •     węglowodany: 56 g (w tym cukry: 3,1 g),
  •     błonnik: 8,15 g,
  •     białko: 12,5 g,
  •     sól: 0,01 g.

 

Mąka orkiszowa ciemna to doskonały wybór dla osób poszukujących zdrowych alternatyw dla tradycyjnej mąki pszennej, które jednocześnie dbają o zrównoważone i ekologiczne podejście do żywienia.

 

Kraj pochodzenia surowca: Węgry

Wyprodukowano dla: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Masa netto: 300 gramów

 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Mąka Orkiszowa CIEMNA 300 g - Cechy
Cechy
Kolorodcienie beżowego

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook