Masz pytanie?

Lapsong Souchong herbata wędzona 50g

Lapsong Souchong herbata wędzona
Lapsong Souchong herbata wędzona
Cena:7.15PLN
w ciągu 24 h od zaksięgowania wpłąty na konto
Do koszyka
-
+
masz pytania?

Lapsong Souchong herbata wędzona 50g

 

Herbata LAPSONG SOUCHONG to czarna herbata pochodząca z regionu Wuyi (prowincja Fujian), poddana procesowi suszenia w specyficznych warunkach. Zanurzone w kłębach gęstego, sosnowego dymu listki herbacianego krzewu powoli schną i nabierają charakterystycznego, dymnego aromatu. Następnie zbiera się je i poddaje procesowi fermentacji w drewnianych beczkach, skąd ponownie trafiają w objęcia aromatycznego dymu sosnowego lub cedrowego.

 

Znawcy herbacianych smaków twierdzą, że LAPSONG SOUCHONG to typowo męska herbata. Jej mocny, dymny smak i aromat kojarzone są z cygarami lub whisky. Dlaczego? Bo tak jak one, doceniają ją tylko prawdziwi koneserzy.

 

Sposób przyrządzania:

zalać wodą o temperaturze 96°C i parzyć około 5-8 minut.

 

Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.

 

Przygotowanie naparu

Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.

 

Zalewanie herbaty czarnej

Herbata czarna powinna być zalewna wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.

 

Miarkowanie herbaty czarnej

Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.

 

Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.

 

Pochodzenie surowca: mieszanka herbat Chińskich, Wietnamskich oraz Indyjskich

Dystrybutor: Skworcu Marek Skworc

Masa netto: 50g

 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

  • Piotr Ostrowski2014-05-21 12:49

    Wspaniała herbata dla koneserów :)
    Doskonały aromat, bardzo intensywny, wspaniale komponuje się smakowo jako dodatek do mieszania z innymi np Earl Gray .
    Polecam

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook