Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Kwasek cytrynowy to sypki, krystaliczny, biały proszek. Szybko daje silne odczucie troszkę cierpkiego, kwaśnego smaku i równie szybko ono znika nie pozostawiając żadnego nieprzyjemnego posmaku. Kwasek ten występuje w roślinach -> zwłaszcza w cytrynie (stąd nazwa), organizmach ludzkich i zwierzęcych.
Kwasek cytrynowy znalazł szerokie zastosowanie w medycynie, w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości w wielu produktach, jako środek do oczyszczania basenów, czyszczenia i polerowania stali nierdzewnej i innych metali.
Dzięki zdolności kompleksowania z jonami metali żelaza i miedzi zapobiega reakcjom chemicznym i enzymatycznym powodującym zmiany barwy, stabilności lub wyglądu produktu np. zbrunatnieniu obieranych owoców i warzyw. Służy do nadawania kwaśnego smaku wyrobom cukierniczym, sokom i przetworom owocowym i warzywnym, zachowania barwy, aromatu i witamin mrożonych owoców i warzyw. Używany jest do wyrobu nadzień cukierniczych, koncentratów spożywczych, deserów, lodów i napojów orzeźwiających oraz alkoholowych. Stabilizuje emulsję i zwiększa stabilność mikrobiologiczną serów topionych. Przeciwdziała przebarwieniem przetworów mięsnych.
Kraj pochodzenia surowca: Chiny
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 1 kg
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler
Cechy | |
Kolor | odcienie białego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl