Masz pytanie?

Ksylitol Xylitol Finlandia cukier brzozowy 3 kg

Ksylitol fiński cukier brzozowy - sklep internetowy
Ksylitol fiński cukier brzozowy - sklep internetowy
Cena:117.95PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
-
+
masz pytania?

 

KSYLITOL FIŃSKI

CUKIER BRZOZOWY

3 kilogramy

 

KSYLITOL jest białą, krystaliczną substancją,  która wygląda  i smakuje jak cukier. To tak zwany alkohol cukrowy, uzyskiwany najczęściej z drzewa brzozy.

 

W przeciwieństwie do glukozy, fruktozy, sacharozy i laktozy ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, lecz jest powoli przetwarzany w  organizmie z minimalnym udziałem insuliny. Jego indeks glikemiczny (GI8) jest ponad 14-krotnie niższy niż w przypadku cukru.

 

W postaci naturalnej Ksylitol występuje powszechnie, lecz w niewielkich ilościach.  Można go znaleźć m.in. w owocach, jagodach, grzybach,  warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym - Finowie nazywają go stąd "brzozowym cukrem") i kolbach kukurydzy.

 

Ksylitol jest stopniowo przyswajany przez organizm  ludzki, osiągając wartość kaloryczną niższą o 40% niż inne węglowodany. Korzystną zwłaszcza dla diabetyków cechą ksylitolu jest znacznie mniejszy wzrost poziomu cukru we krwi (o przeszło 60% serum insuliny mniej w krytycznym czasie 30 min. niż  dla glukozy czy cukru). Dzięki temu umożliwia diabetykom skuteczniejszą kontrolę poziomu glukozy we krwi, poziomu lipidów oraz wagi ciała.

 

Przykładowy sposób wykorzystania:

 

Właściwości KSYLITOLU i jego wpływ na organizm:

  • Ma działanie bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-kwasową, hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków,
  • Wspomaga mineralizację (przyswajanie wapnia przez kości),
  • Przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła,
  • Wzmacnia układ immunologiczny,
  • Zmniejsza łaknienie na słodycze, a ponadto ma o prawie połowę mniej kalorii niż zwykły cukier,
  • Ma właściwości opóźniające proces przedwczesnego starzenia się,
  • Redukuje wydzielanie insuliny przez co przeciwdziała otyłości,
  • Stymuluje napływanie śliny, co przeciwdziała wysychaniu śluzówki w ustach.
  • Jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit, np. Helicobacterpylori, mającej udział w owrzodzeniu żołądka.
  • Wspomaga usuwanie wolnych rodników, przyczyniając się do przedłużenia sprawności tkanek i narządów.
  • Wskazany dla osób chcących odchudzać się (bez ascetycznego  odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż poza bezspornymi  zaletami (zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę i własnościami bakteriobójczymi) dostarcza on organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier, a  jest (w 100%) równie słodki.

 

Fińscy naukowcy utrzymują, że dla wzmocnienia kości wskazane jest spożywanie do 40 g KSYLITOLU dziennie.

 

Natomiast JECFA - organ doradczy WHO i FAO - stwierdził, że dla KSYLITOLU nie istnieje granica spożycia (ADI - dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.

 

Nadużywanie może mieć skutki przeczyszczające.

 

Zakres temperatur w jakich można stosować KSYLITOL jest szeroki (pieczenie, gotowanie, mrożenie). Produkt nie fermentuje, nie ulega karmelizacji.

 

Wartości odżywcze w 100 gramach Ksylitolu:

  • Wartość energetyczna: 1000kJ/240 kcal,
  • Białko: 0g,
  • Węglowodany: 100g,
  • Tłuszcze: 0g,

 

Kraj pochodzenia surowca: Finlandia. 

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc.

Masa netto: 3 kilogramy.

 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook