Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
KSYLITOL jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. To tak zwany alkohol cukrowy, uzyskiwany najczęściej z drzewa brzozy.
W przeciwieństwie do glukozy, fruktozy, sacharozy i laktozy ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, lecz jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny. Jego indeks glikemiczny (GI8) jest ponad 14-krotnie niższy niż w przypadku cukru.
W postaci naturalnej Ksylitol występuje powszechnie, lecz w niewielkich ilościach. Można go znaleźć m.in. w owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym - Finowie nazywają go stąd "brzozowym cukrem") i kolbach kukurydzy.
Ksylitol jest stopniowo przyswajany przez organizm ludzki, osiągając wartość kaloryczną niższą o 40% niż inne węglowodany. Korzystną zwłaszcza dla diabetyków cechą ksylitolu jest znacznie mniejszy wzrost poziomu cukru we krwi (o przeszło 60% serum insuliny mniej w krytycznym czasie 30 min. niż dla glukozy czy cukru). Dzięki temu umożliwia diabetykom skuteczniejszą kontrolę poziomu glukozy we krwi, poziomu lipidów oraz wagi ciała.
Przykładowy sposób wykorzystania:
Właściwości KSYLITOLU i jego wpływ na organizm:
Fińscy naukowcy utrzymują, że dla wzmocnienia kości wskazane jest spożywanie do 40 g KSYLITOLU dziennie.
Natomiast JECFA - organ doradczy WHO i FAO - stwierdził, że dla KSYLITOLU nie istnieje granica spożycia (ADI - dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.
Nadużywanie może mieć skutki przeczyszczające.
Zakres temperatur w jakich można stosować KSYLITOL jest szeroki (pieczenie, gotowanie, mrożenie). Produkt nie fermentuje, nie ulega karmelizacji.
Wartości odżywcze w 100 gramach Ksylitolu:
Kraj pochodzenia surowca: Finlandia.
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc.
Masa netto: 3 kilogramy.
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl