Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
MATCHA MOYA to tradycyjna, zielona herbata w postaci proszku pochodząca z Japonii. Powstaje ona tylko przy użyciu tradycyjnych, znanych od tysiąca lat metod produkcji. Do jej wytworzenia używa się wyłącznie najlepszych, nieuszkodzonych i młodych listków krzewów herbacianych z gatunku wysokich. Aby uzyskać wyrazisty smak naparu, krzewy przeznaczone do produkcji herbaty MATCHA MOYA osłania się bambusowymi matami. Ma to na celu zapewnienie listkom powolnego rozwoju, dzięki czemu listki przeznaczone na proszkowaną herbatę zawierają więcej chlorofilu (zielonego barwnika), który później nadaje herbacie charakteru, niż inne gatunki herbaty zielonej. Po ręcznych zbiorach listki krzewu herbacianego są poddawane procesowi parowania a następnie suszenia. Na koniec trafiają do kamiennego młyna, gdzie żarna rozdrabniają susz na proszek o strukturze delikatnej jak pyłek kwiatowy. Taki surowiec oraz tradycyjne, całkowicie naturalne metody produkcji sprawiają, że herbata zielona MATCHA MOYA jest najcenniejszą herbatą świata.
MATCHA MOYA jest podstawą tysiącletniego ceremoniału picia herbaty – Chanoyu. Ta odmiana zielonej herbaty ma postać bardzo drobnego pyłku i wymaga zupełnie odmiennego sposobu parzenia niż inne susze herbaciane. W Japonii, swojej ojczyźnie, MATCHA MOYA, parzona tradycyjnie, nie jest sposobem gaszenia pragnienia lub potrzeby rozgrzania. Chanoyu to głębokie przeżycie, na które składa się wiele elementów. W ceremonii tej ważne jest wszystko – wystrój wnętrza, jego wyposażenie, akcesoria herbaciane, nawet odpowiedni temat rozmowy. Wszystko to ma na celu podkreślenie wyjątkowości chwili.
W tradycyjnym sposobie parzenia herbaty MATCHA MOYA używa się specjalnych akcesoriów. Do zagotowania wody służy cha-gama. Proszek herbaciany nabiera się bambusową łyżeczką i wsypuje do miseczki w proporcji 3 łyżeczki na osobę. Z pomocą bambusowej chochelki – cha-shaku (hishaku) nabiera się wody o temperaturze około 70-80°C i zalewa herbatę. Kolejną czynnością jest mieszanie z użyciem specjalnej bambusowej miotełki – cha-sen. Napar ubija się aż do powstania piany i całkowitego rozpuszczenia proszku. Po tym wszystkim czarkę z herbatą gospodarz podaje gościowi, który dziękuje słowami „Otemae chodai itashimasu” i trzykrotnie obraca naczynko uniesione w górę.
Tradycja picia herbaty MATCHA MOYA sięga aż tysiąc lat wstecz. Japonia słynie jednak z szybkiego postępu technologicznego i przemysłowego a wszelkie nowinki w każdej dziedzinie życia szybko zyskują licznych fanów i stają się nieodłączną częścią kultury. Nawet herbata MATCHA MOYA nie stanowi tu wyjątku. Dziś można ją bowiem znaleść nie tylko w świątyniach, na ceremoni parzenia, ale również w puszkach i butelkach, w formie orzeźwiającego napoju. Parzona tradycyjnie MATCHA MOYA doskonale smakuje podana na zimno, a nawe bardzo zimno. Dzięki swojemu intensywnemu smakowi doskonale gasi uczucie pragnienia. Herbata zielona MATCHA MOYA w proszku dodawana jest coraz częściej do wypieków, którym nadaje piękny, zielony kolor. MATCHA MOYA pojawia sie również jako składnik kremów i lodów. Takie zestawienie pokazuje, że Japonia to niezwykły kraj, w którym tradycja i nowoczesność przenikają się na każdym kroku i wzajemnie uzupełniają.
Napar z herbaty MATCHA MOYA jest bardzo wykwintny. Mocny, często cierpki napar jest niedoceniany w Europie. Często uważa się bowiem, że zachwyt nad nią spowodowany jest nie smakiem, a otoczką, jaka towarzyszy jej parzeniu. I tu rowiewamy wątpliwości: sposób parzenia ma OGROMNY wpływ na smak herbaty. Zbyt wysoka temperatura wody sprawi, że napar będzie gorzki i niesmaczny. Zbyt duża ilość proszku skutkuje tym samym. Odwrotna sytuacja – za mało suszu – sprawi, że nie poczujemy nic.
Proponowana przez nas hernata zielona MATCHA MOYA pochodzi z najszlachetniejszych odmian japońskich krzewów herbacianych. Dzięki temu jej samk jest bardzo delikatny a zarazem bogaty.
Herbata zielona była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości zdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie.
Herbata zielona ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Z początku wydawać się może, że nie jest ona dużo warta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak.
Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.
Właściwości zielonej herbaty:
Kraj pochodzenia: JAPONIA
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Aby ułatwić Państwu wielokrotne używanie woreczki z zakupionym produktem (zamknięte grubym zgrzewem) zostaną dodatkowo zapakowane do woreczka strunowego.
Nie płać za kolorowe opakowania itd.!!! Tutaj możesz kupić przyprawy i zioła płacąc za to co rzeczywiście otrzymasz a nie za zbędną otoczkę.
Cechy | |
Kolor | odcienie zielonego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl