Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Jałowiec to typowa polska przyprawa. Owoce jałowca fachowo nazwa się szyszkojagodami, mają popielato-niebieski kolor i zawierają spore ilości olejku lotnego, cukry, garbniki, związki żywiczne, glikozydy flawonowe, gorycze, białko, wosk, pektyny i inne aktywne substancje i związki chemiczne. Dzięki tym składnikom posiada on również właściwości lecznicze. Może być wykorzystywany w przypadku dolegliwości związanych z nadczynnością tarczycy, artretyzmem lub cukrzycą.
Jałowiec jest przyprawą charakteryzującą się korzennym, słodkim smakiem i ciekawym aromatem. Dobrze komponuje się z ziołami takimi jak: tymianek, majeranek, rozmaryn oraz ostrymi warzywami jak cebula i czosnek, a także z goździkami, pieprzem, liścami laurowymi.
Zastosowanie:
Do przyrządzania mięs i drobiu „na dziko”, dziczyzny, baraniny, potraw z fasoli, a także składnik mieszanek peklujących, marynat, kiszonych ogórków i kapusty. To właśnie dzięki niemu wszystkie „myśliwskie” kiełbasy uzyskują korzenny smak i przyjemny zapach. Ponadto z jałowca sporządza się napary, nalewki, syropy, piwo, wino, a nawet ….. powidła.
Kraj pochodzenia: Macedonia
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 50 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie brązowego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl