Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Inulina to naturalny błonnik rozpuszczalny, pozyskiwany głównie z korzenia cykorii (Cichorium intybus). Cykoria, z której pozyskiwana jest inulina, to roślina uprawiana w klimacie umiarkowanym, głównie w Europie, Ameryce Północnej oraz w niektórych częściach Azji. W Polsce cykoria jest dobrze znana zarówno jako warzywo, jak i roślina przemysłowa. Rośnie najlepiej na żyznych, dobrze nawodnionych glebach. Jej korzenie, bogate w inulinę, są zbierane jesienią, a następnie poddawane procesowi ekstrakcji, aby uzyskać czystą inulinę.
Inulina z cykorii jest łatwo rozpuszczalna w wodzie i może być dodawana do różnych napojów i potraw. Aby przygotować napój z inuliną:
1.Wsyp jedną łyżeczkę inuliny do szklanki ciepłej wody, herbaty, kawy lub innego napoju (około 200 ml).
2.Dobrze wymieszaj, aż inulina się rozpuści.
3.Spożywaj od razu lub odczekaj kilka minut, aby błonnik mógł się lepiej wchłonąć.
Inulina jest neutralna w smaku, co czyni ją idealnym dodatkiem do napojów, koktajli, jogurtów, owsianki czy smoothie. Można ją również stosować w kuchni jako zagęstnik lub naturalny słodzik.
Wartość odżywcze w 100g:
Inulina z cykorii to doskonały wybór dla osób dbających o zdrową dietę. Dzięki swojej rozpuszczalności i neutralnemu smakowi, można ją łatwo włączyć do codziennych posiłków, wzbogacając je o cenny błonnik. Regularne spożywanie inuliny sprzyja utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.
Czy wiesz, że...
Prażona cykoria była wykorzystywana od wieków. W czasach, gdy kawa była niedostępna lub droga, korzeń cykorii był stosowany jako zamiennik kawy, co nadaje mu dodatkowe znaczenie historyczne.
Kraj pochodzenia: Belgia
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 500 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie białego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl