Masz pytanie?

Imbir kandyzowany 100 g kostka

Imbir kandyzowany kostka - sklep internetowy
Imbir kandyzowany kostka - sklep internetowy
Cena:4.65PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
-
+
masz pytania?

Imbir kandyzowany 100 g kostka 

 

Imbir kandyzowany to aromatyczna i intensywna przekąska o korzenno-słodkim smaku, która łączy w sobie egzotykę Wschodu z uniwersalną miłością do słodyczy. Powstaje poprzez długie gotowanie świeżych kawałków imbiru w cukrze, a następnie ich suszenie – dzięki temu zyskuje wyjątkową konsystencję: lekko chrupiącą z zewnątrz i miękką w środku.

 

 

🌏 Trochę historii…
Imbir (Zingiber officinale) znany jest człowiekowi od tysięcy lat. Jego ojczyzną są prawdopodobnie południowo-wschodnie rejony Azji – dzisiejsze Indie i Chiny. W chińskich tekstach medycznych wzmianki o imbirze pojawiają się już ok. 3000 lat temu. W starożytnych Indiach uważano go za „uniwersalny korzeń” – ceniony zarówno w kuchni, jak i w tradycyjnej medycynie. W Europie pojawił się dzięki kupcom arabskim i Jedwabnemu Szlakowi – już w czasach Imperium Rzymskiego był znanym i pożądanym towarem. W średniowieczu uchodził za przyprawę luksusową – był drogi i używano go głównie podczas świąt i uczt. Z czasem imbir rozprzestrzenił się także do Afryki i obu Ameryk dzięki portugalskim i hiszpańskim odkrywcom.

 

 

🎋 Ciekawostki o imbirze:

  • W starożytnych Chinach podawano imbir marynowany do herbaty jako dodatek rozgrzewający.

  • W średniowiecznej Europie imbir był jednym z pierwszych importowanych korzeni, jakie znalazły się na stołach szlachty.

  • Angielski „gingerbread” (piernik) zawdzięcza swoją nazwę właśnie imbirowi.

  • W Japonii kandyzowany imbir często podaje się jako przekąskę w czasie długich podróży – działa orzeźwiająco i pobudzająco.

 

Przykładowe przepisy z wykorzystaniem IMBIRU KANDYZOWANEGO:

 

Właściwości odżywcze w 100 gramach IMBIRU KANDYZOWANEGO:

  • wartość energetyczna: 1550 kJ / 370 kcal
  • węglowodany: 85 g

    • w tym cukry: 70 g

  • tłuszcz: 2 g

    • w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g

  • błonnik: 1,1 g,

  • białko: 0,3 g

  • sól: 0,36 g*

* Zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu.

 

 

🍽️ Jak używać imbiru kandyzowanego?

  • jako słodką przekąskę między posiłkami,

  • dodatek do ciast, pierników i deserów,

  • składnik mieszanek herbat i naparów,

  • ciekawy akcent smakowy w kuchni orientalnej (np. do ryżu lub dań z woka).

 

Imbir kandyzowany to idealne połączenie słodyczy i pikantności – dla miłośników wyrazistych smaków i kulinarnych podróży. Spróbuj i przekonaj się, dlaczego ten niepozorny korzeń od wieków króluje na stołach całego świata! 🌿

 

​Kraj pochodzenia: Chiny

Masa netto: 100 g

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl  Marek Skworc

 

Informacja o alergenach:

Produkt nie zawiera alergenów, niemniej w zakładzie pakowane są także produkty z orzechami włoskimi i sezamem a zatem nie można wykluczyć w 100% śladoowych ilości alergenów w tym produkcie.

Imbir kandyzowany 100 g kostka - Cechy
Cechy
Kolorodcienie żółtego

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook