Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Imbir kandyzowany to aromatyczna i intensywna przekąska o korzenno-słodkim smaku, która łączy w sobie egzotykę Wschodu z uniwersalną miłością do słodyczy. Powstaje poprzez długie gotowanie świeżych kawałków imbiru w cukrze, a następnie ich suszenie – dzięki temu zyskuje wyjątkową konsystencję: lekko chrupiącą z zewnątrz i miękką w środku.
🌏 Trochę historii…
Imbir (Zingiber officinale) znany jest człowiekowi od tysięcy lat. Jego ojczyzną są prawdopodobnie południowo-wschodnie rejony Azji – dzisiejsze Indie i Chiny. W chińskich tekstach medycznych wzmianki o imbirze pojawiają się już ok. 3000 lat temu. W starożytnych Indiach uważano go za „uniwersalny korzeń” – ceniony zarówno w kuchni, jak i w tradycyjnej medycynie. W Europie pojawił się dzięki kupcom arabskim i Jedwabnemu Szlakowi – już w czasach Imperium Rzymskiego był znanym i pożądanym towarem. W średniowieczu uchodził za przyprawę luksusową – był drogi i używano go głównie podczas świąt i uczt. Z czasem imbir rozprzestrzenił się także do Afryki i obu Ameryk dzięki portugalskim i hiszpańskim odkrywcom.
🎋 Ciekawostki o imbirze:
W starożytnych Chinach podawano imbir marynowany do herbaty jako dodatek rozgrzewający.
W średniowiecznej Europie imbir był jednym z pierwszych importowanych korzeni, jakie znalazły się na stołach szlachty.
Angielski „gingerbread” (piernik) zawdzięcza swoją nazwę właśnie imbirowi.
W Japonii kandyzowany imbir często podaje się jako przekąskę w czasie długich podróży – działa orzeźwiająco i pobudzająco.
Właściwości odżywcze w 100 gramach IMBIRU KANDYZOWANEGO:
węglowodany: 85 g
w tym cukry: 70 g
tłuszcz: 2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
błonnik: 1,1 g,
białko: 0,3 g
sól: 0,36 g*
* Zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu.
🍽️ Jak używać imbiru kandyzowanego?
jako słodką przekąskę między posiłkami,
dodatek do ciast, pierników i deserów,
składnik mieszanek herbat i naparów,
ciekawy akcent smakowy w kuchni orientalnej (np. do ryżu lub dań z woka).
Imbir kandyzowany to idealne połączenie słodyczy i pikantności – dla miłośników wyrazistych smaków i kulinarnych podróży. Spróbuj i przekonaj się, dlaczego ten niepozorny korzeń od wieków króluje na stołach całego świata! 🌿
Kraj pochodzenia: Chiny
Masa netto: 100 g
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Informacja o alergenach:
Produkt nie zawiera alergenów, niemniej w zakładzie pakowane są także produkty z orzechami włoskimi i sezamem a zatem nie można wykluczyć w 100% śladoowych ilości alergenów w tym produkcie.
Cechy | |
Kolor | odcienie żółtego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl