Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Grejpfrutowa Czarna to niezwykła herbata. Smak naparu herbacianego wzbogacony jest suszonym owocem grejpfruta o słodko-kwaśnym smaku z nutą goryczki, skórką cytrynową, owocem czarnej porzeczki oraz intensywnym aromatem szlachetnego grejpfruta.
Składniki:
czarna herbata Ceylon,
skórka cytrynowa,
suszony grejpfrut,
czarna porzeczka suszona,
aromat grejpfrutowy.
Sposób przyrządzania:
zalać wodą o temp. 95°C, parzyć 2-3 minuty.
Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.
Przygotowanie naparu
Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.
Zalewanie herbaty czarnej
Herbata czarna powinna być zalewna wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.
Miarkowanie herbaty czarnej
Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.
Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.
Kraj pochodzenia herbaty czarnej: Sri Lanka
Wyprodukowano i konfekcjonowano na terenie Unii Europejskiej
Dystrybutor: Skworcu Marek Skworc
Masa netto: 50 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | wielokolorowa |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Herbata Grejpfrutowa to połączenie czarnej, klasycznej odmiany herbaty, skórki z cytryny, liści czarnej porzeczki oraz aromatu grejpfrutowego. Lubię różne wynalazki, ale czasami mam ochotę na coś prostego, nieskomplikowanego i dobrze znanego, ale w nieco innym wydaniu. Właśnie dlatego wybrałam tę herbatę. Przyciągnął mnie również jej niesamowity zapach i bogaty w drobinki owoców susz. Do metalowego zaparzacza w kształcie kulki wsypałam 2 łyżeczki herbaty i zalałam gorącą wodą. Dzięki temu nie musiałam martwić się o fusy. Bardzo przydatny sprzęcik:). Po zaparzeniu pojawił się intensywny, przyjemny zapach grejpfrutów, ale sam smak naparu pozostał charakterystyczny dla czarnej herbaty. Jest to dobry wybór, jeżeli lubimy naturalny smak a jednocześnie chcemy się delektować egzotycznym aromatem. Polecam!!