Masz pytanie?

Fasola CZERWONA Red Kidney 2 kg oryginalna

Fasola czerwona 2kg - sklep Skworcu.com.pl
Fasola czerwona 2kg - sklep Skworcu.com.pl
Cena:24.99PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
masz pytania?

FASOLA CZERWONA 2 kg

RED KIDNEY oryginalna

 

Fasola czerwona nazywana również fasolą Red Kidney pochodzi z Ameryki Południowej. Jest rośliną strączkową. W kuchni meksykańskiej cieszy się ogromną popularnością. Poprzez walory smakowe coraz częściej gości na polskich stołach. Jest u nas coraz bardziej znana i lubiana.

 

Fasolka czerwona nie tylko cieszy podniebienie. Warto również zwrócić uwagę, że ma wyjątkowy wpływ na nasze zdrowie:

  • zawiera witaminy z grupy B, a szczególnie tiaminę, która działa na pozytywnie na pamięć oraz przeciwdepresyjnie. Inne składniki jakie można w niej znaleźć to wapń, potas, selen, fosfor, żelazo, kwas foliowy, błonnik i skrobia,
  • jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych, które dodają organizmowi niezbędnej energii,
  • fasolę można śmiało polecić osobom, które nie przepadają za mięsem, gdyż bogata jest w białko,
  • również sprawdzi się dla dbających o figurę, ponieważ daje uczucie sytości na bardzo długo. Zawiera małą ilość tłuszczu i ma zbawienny wpływ na odchudzanie. Błonnik w niej zawarty ułatwi trawienie i pomoże oczyścić organizm. Natomiast izoflawony wspomogą kobiety w okresie menopauzy.

 

Fasola czerwona może być dodatkiem do posiłku lub głównym składnikiem dania. Jak już zostało wspomniane wcześniej można nią zastąpić produkty kwasotwórcze takie jak mięso, ryby i jaja. Nadaje się do sałatek warzywnych i zup. Nie można zapominać o popularnym i smacznym meksykańskim daniu chili con carne, gdzie fasola czerwona zdecydowanie dominuje.

 

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę wsyp do garnka i zalej odpowiednią ilością wody - tak żeby cała fasola była zamoczona.

  2. Mocz ją przez 6-8 godzin - moczenie fasoli zmiękcza jej skórkę. Dodatkowo powoduje puchnięcie nawet czterokrotnie! Również dzięki temu przyśpiesza się jej gotowanie.

  3. Po tym czasie odlej wodę, wypłucz fasolę i wlej świeżą wodę - wtedy fasola jest lżej strawna.

  4. Garnek wustaw na palniku i gotuj na dużym gazie przez 10 minut doprowadzając do wrzenia.

  5. Po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj fasolę jeszcze przez 50-80 minut.

  6. Następnie garnek z ugotowaną fasolą wstaw do zlewu i napełnij wodą. 

UWAGA! Nie można odlać fasoli na sicie jak ziemniaków, ponieważ cała skórka na niej popęka.

Informacja dodatkowa: Fasolę sól dopiero po ugotowaniu, kiedy ma miękką skórkę. Jeśli posolicie w czasie gotowania, będzie gotowała się dłużej i stanie się twardsza.

 

Uwaga: Nie spożywaj surowej fasoli!

 

Wartości odżywcze w 100g:

  • Wartość energetyczna  1133 kJ / 266 kcal
  • Węglowodany  44,1 g
    • W tym cukry 2,5 g
  • Białko 22,1 g
  • Tłuszcz 1,4 g
    • W tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,2 g
  • Sól  0,05 g

 

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Producent: Island Sun

Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Masa netto: 2 kilogramy

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

Fasola CZERWONA Red Kidney 2 kg oryginalna - Cechy
Cechy
Kolorodcienie czerwonego

Osoby, które kupiły ten produkt kupiły także:

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook