Masz pytanie?

Fasola CZARNE OCZKO 2 kg LAILA naturalna oryginalna

Fasola czarne oczko - sklep Skworcu.com.pl
Fasola czarne oczko - sklep Skworcu.com.pl
Cena:29.90PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
-
+
masz pytania?

Fasola CZARNE OCZKO 2 kg 

oryginalna LAILA

 

Fasolka CZARNE OCZKO ma nieco mniejsze ziarna od znanej i popularnej fasolki Czarny Jaś. Przygotowuje się ją jak wszystkie fasole -  gotując na wolnym ogniu. Pośród wielu gatunków fasoli odmiana CZARNE OCZKO charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem.

 

W Polsce FASOLKA CZARNE OCZKO używana jest stosunkowo rzadko. Ta pochodząca z Afryki odmiana fasoli zdecydowanie popularniejsza jest w kuchni Czarnego Kontynentu, Azji i na południu Stanów Zjednoczonych. Wykorzystuje się ją w kuchni cajun (czyt. kajdżen) gdzie jest podstawowym składnikiem wielu potraw. Swoją popularność zdobyła w czasach ekspansji angielskiej i francuskiej w głąb kontynentu amerykańskiego. Szybka i prosta w przygotowaniu FASOLA CZARNE OCZKO do dziś stanowi często spotykany dodatek do potraw lub ich główny składnik. Na południu Stanów w Nowy Rok tradycyjnie jada się FASOLĘ CZARNE OCZKO by zapewnić sobie szczęście na najbliższe miesiące.

 

W kuchni polskiej warto wypróbować nieco eklektyczne połączenie i zastąpić klasyczną fasolę Piękny Jaś odmianą CZARNE OCZKO i przygotować fasolkę po bretońsku czy zupę fasolową. Wygląd ziarenek FASOLKI CZARNE OCZKO to również spora zaleta. Dzięki dodatkowi ugotowanych ziaren tej fasoli sałatka czy surówka jarzynowa zyskują nie tylko nowy, delikatny smak, ale również odświeżony wygląd. Fasolka CZARNE OCZKO jest fantastyczna w połączniu z włoszczyzną i duszonymi pomidorami oraz odrobiną ryżu.

 

Składniki: Fasola czarne oczko 100 %

 

Wartość odżywcza w 100g produktu:

  • wartość energetyczna 1378 kJ / 325 kcal
  • węglowodany 54 g
    • w tym cukry 2,9 g
  • białko 24 g
  • tłuszcz 1,6 g
    • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
  • sól <0.1 g

 

Sposób przygotowania:

Moczyć fasolę przez noc lub przez co najmniej 8 godzin. Spłukać w zimnej wodzie. Doprowadzić do wrzenia przez 10 minut, a następnie gotować na wolnym ogniu do miękkości. Nie jeść na surowo.

 

Pakowano w Wielkiej Brytanii

Dystrybutor: Skworcu.com.pl  Marek Skworc

Masa netto: 2 kilogramy

Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Odpowiedni dla wegetarian i wegan.

Opakowanie w 100% nadaje się do recyklingu.

Fasola CZARNE OCZKO 2 kg LAILA naturalna oryginalna - Cechy
Cechy
Kolorodcienie kremowego i czarny

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook