Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
W ostatnich latach duże znaczenie dietetyczne, profilaktyczne i zdrowotne zaczyna się przypisywać różnym produktom roślinnym. Dotyczy to zwłaszcza warzyw i owoców. Wśród nich są owoce dzikiej róży, które są często niedoceniane lub wręcz zapomniane. A przecież w dawnych czasach były one wykorzystywane jako pożywienie i lekarstwo. Obok owoców dzikiej róży w zielarstwie znajdują zastosowanie także kwiaty tego krzewu.
Owoc dzikiej róży to bogate źródło witaminy C, zawiera także karotenoidy, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, cukry, ksantofile, pektyny oraz mniejsze ilości witamin B1, B2, E, K i P oraz trochę olejku eterycznego. a ponadto posiadają one całe bogactwo składników mineralnych, szczególnie dużo wapnia, żelaza i magnezu, a poza tym potasu, fosforu i innych związków mineralnych.
Owoce dzikiej róży działają ogólnie wzmacniająco. Witamina C i inne obecne w dzikiej róży uzupełniają niedobory witamin w chorobach przeziębieniowych, w ciąży, przy nadmiernej kruchości naczyń oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Dzięki obecności flawonoidów owoce róży działają także żółciopędnie i rozkurczowo. Dziką różę stosuje się również w przypadku nieżytu przewodu pokarmowego, biegunki, w chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, chorobach zakaźnych.
Na wykorzystanie dzikiej róży jest mnóstwo przepisów: nalewka, wino, kompot, herbata, napar. Poniżej najbardziej popularne:
Napar z owoców róży: 1 łyżkę rozdrobnionych owoców róży zalać szklanką wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Przecedzić. Pić 3 razy dziennie po szklance w anemii, awitaminozie, w osłabieniu i niedokrwistości. Także w bezsenności i nerwicach dla wzmocnienia sił obronnych organizmu przy ogólnym wyczerpaniu.
Nalewka z owoców dzikiej róży: do 500 g owoców róży dodać 250 g cukru (szklankę) zalać 1 l mocnego wina lub 0,75 l czystej wódki. Odstawić do ciepłego miejsca na tydzień, co pewien czas wstrząsać. Po tygodniu przecedzić różaną masę przez gazę lub inny podobny materiał i wycisnąć resztki płynu. Otrzymany płyn przelać do ciemnych butelek i wstawić do lodówki. Pić 2 razy dziennie po kieliszku nalewki jako środek wzmagający apetyt, poprawiający przemianę materii i trawienie, szczególnie po zatruciach pokarmowych.
Kraj pochodzenia surowca: Polska
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 1 kg
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie czerwonego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl