Masz pytanie?

CHRZAN tarty 160g bez konserwantów i barwników

Chrzan tarty 160g - sklep internetowy
Chrzan tarty 160g - sklep internetowy
Cena:6.35PLN
w ciągu 24 h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
masz pytania?

 

CHRZAN TARTY 160g

 

Chrzan tarty to idealna propozycja dla osób, które nie chcą już wylewać łez przy jego ucieraniu. To produkt, który nada sosom lub sałatkom bardziej wyrazistego smaku. Przygotowany bez użycia konserwantów, sztucznych barwników oraz zagęszczaczy chrzan znajduje zastosowanie nie tylko w świątecznych daniach, ale także wykorzystasz go do żurku, mięs, sosów, kanapek, jako  dodatek do tłustych potraw, jajek na zimno, wędlin i serów.

Chrzan tarty Vitapol wyróżnia się domową recepturą oraz niską kalorycznością - w 100 g produktu jest jedynie około 100 kcal. Ze względu na prosty skład produkt ma ostrzejszy smak i jest bardziej aromatyczny niż inne tego typu przetwory.

Chrzan tarty w słoiczku to skarbnica witamin: A, E, K, C. Zawiera błonnik, białko, fosfor, sód, potas, magnez oraz żelazo. Pomaga w przeziębieniu i przy zatkanych zatokach. Łagodzi kaszel oraz katar. Poprawia trawienie, ale również działa leczniczo przy infekcjach dróg moczowych.

 

Większość z nas zjada chrzan raz w roku na Wielkanoc. Szkoda, bo nie tylko podnosi walory smakowe wielu dań, ale także posiada liczne właściwości prozdrowotne. Poznajcie niektóre z nich:

  • pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych

Chrzan nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Pomocny w leczeniu przeziębienia, kaszlu, kataru, zapalenia oskrzeli, astmy i gruźlicy. W przypadku chorych zatok chrzan ułatwia usuwanie z dróg oddechowych zalegającej tam wydzieliny. 

  • wpływa na metabolizm i pracę układu pokarmowego

Chrzan dzięki swoim rozgrzewającym właściwościom przyśpiesza tempo przemiany materii. Stymuluje błonę śluzową żołądka do wydzielania soków trawiennych. Ułatwia trawienie białek zwierzęcych. Zapobiega zaparciom, wzdęciom i zgadze.

  • pomaga w chorobach narządu ruchu

Chrzan polecany jest w reumatoidalnym zapaleniu stawów, artretyzmie, zapaleniu nerwu kulszowego i korzonków nerwowych.

  • działa przeciwnowotworowo

Chrzan należy do rodziny roślin krzyżowych. Warzywa z tej grupy są bogatym źródłem glukozynolanów. Badania naukowe wykazały, że związki te i ich pochodne działają chemoprewencyjnie – hamują lub opóźniają karcenogenezę, czyli zmiany prowadzące do powstania nowotworu.

  • pobudza produkcję kolagenu

Chrzan jest jednym z bogatszych źródeł witaminy C – 24.9 mg w 100 gramach rośliny. Witamina C odgrywa kluczową rolę w produkcji kolagenu. Jej duże ilości potrafią aż kilkukrotnie zwiększyć syntezę kolagenu. Biorąc pod uwagę, że wraz z wiekiem zdolność organizmu do regeneracji zanikających włókien kolagenowych maleje, ważne jest by codzienna dieta była bogata w produkty wspomagające biosyntezę tego białka.

  • wpływa pozytywnie na samopoczucie

Zbawienny wpływ na samopoczucie ma obecny w chrzanie magnez. Powstrzymuje on uwalnianie z zakończeń nerwowych adrenaliny i noradrenaliny, które wraz z kortyzolem zaliczane są do hormonów stresu.

  • zwalcza wolne rodniki tlenowe

Obecna w chrzanie witamina C uważana jest za jeden z najsilniejszych antyutleniaczy. Zapobiegając nadprodukcji wolnych rodników przeciwdziała ona uszkodzeniom tkanek i organów powodowanym przez stres oksydacyjny. Przeciwutleniaczami są również występujące w chrzanie cynk, selen i miedź.

 

Skład:

  • chrzan tarty 80%,
  • cukier,
  • sól,
  • regulator kwasowości – kwas mlekowy.

 

BEZ SZTUCZNYCH BARWNIKÓW I KONSERWANTÓW!

BEZ GLUTAMINIANU SODU I INNYCH ULEPSZACZY!

 

Wartości odżywcze w 100g:

  • Wartość energetyczna: 419 kJ / 100 kcal
  • Węglowodany: 20,4g
    • w tym cukry: 5g
  • Białko: 3,8g
  • Sól: 1g
  • Tłuszcze: 0,5g
    • w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,03g

 

Czy wiesz, że...

... chrzan rozpoczął swoją karierę w średniowieczu? Zanim w staropolskiej kuchni rozpowszechnił się pieprz, to właśnie chrzan (razem z gorczycą) służył do dodawania ostrości. Był nieodłącznym towarzyszem mięsiwa, którym suto zastawiano szlacheckie stoły.

 

Producent: ZPOW VITAPOL Sp. J.

Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Masa netto: 160g

Wyprodukowano w Polsce.

Po otwarciu przechowywać w lodówce.  

CHRZAN tarty 160g bez konserwantów i barwników - Cechy
Cechy
Kolorodcienie białego

Osoby, które kupiły ten produkt kupiły także:

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook