Masz pytanie?
Zobacz

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Chana Masala 30g przyprawa indyjska

Chana masala przyprawa
Chana masala przyprawa
Cena:3.70PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
-
+
masz pytania?

CHANA MASALA

przyprawa indyjska

50 gramów 

 

Chana masala to oryginalna, indyjska mieszanka 19 przypraw używana do pikantnych dań z kapusty, cieciorki, fasoli, grochu oraz innych strączkowych. Nadaje potrawom intensywny orientalny smak i aromat. Jest to obok SAMBAR masali i GARAM masali najczęściej używana mieszanka w Indiach.
 

Składniki:

- kolendra,

- sól,

- suszone mango,

- nasiona granatu,

- chili,

- kumin,

- ziarno melonu,

- czarny pieprz,

- sól indyjska,

- liście kozieradki,

- goździki,

- mięta,

- mielona gałka muszkatołowa,

- kwiat gałki muszkatołowej,

- suszony imbir,

- cynamon,

- liście laurowe,

- nasiona kardamonu,

- kminek.
 

Przykładowe zastosowanie w praktyce ;-)


Chole (czole) 2 porcje

Składniki:

  • Ugotowana ciecierzyca lub puszka ciecierzycy
  • 3 duze pokrojone pomidory bez skóry
  • cebula posiekana
  • 1 łyżka pasty imbirowej
  • 1 łyżka pasty czosnkowej (myślę, ze można po prostu przecisnac przez praske imbir i czosnek do takiej ilości)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cukru/miodu
  • mielone chili wg uznania
  • przyprawa chana masala do smaku

 

Przepłukać i odsączyć ciecierzycę.

Na patelni zeszklić cebulę na 3 łyżkach oleju; dodać pastę imbirową i czosnkową. Pomieszać z pół minuty. Dodać kurkumę i chili; pomidory; mieszać, aż zacznie wypuszczać soki i olej. Posolić i posłodzić oraz dodać chana masala do smaku. Dobrze wymieszać i przykryć na 5 minut (na małym ogniu lub na jeszcze gorącej płycie).

Podawać na gorąco z ryżem basmati lub plackami (chlebem) naan. 
 

Coś prostego…

Cieciorkę namoczyć w wodzie dzień wcześniej. Na patelni zeszklić czerwoną cebulę dodać posiekane pomidory i 20g przyprawy chana masala, sól do smaku oraz namoczoną ciecierzycę, dobrze wymieszać. Następnie dodać wodę 800 ml i najlepiej pól łyżeczki sody, zagotować. Gotować na małym ogniu do miękkości ok 40m. 

 

Kraj pochodzenia: Indie

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Masa netto: 30 gramów

 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Chana Masala 30g przyprawa indyjska - Cechy
Cechy
Kolorodcienie żołtego

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook