Masz pytanie?

Carolina Reaper suszone papryczki chili mega ostre rzadkość 1,8 mln SHU

Carolina Reaper suszone papryczki - sklep Skworcu.com.pl
Carolina Reaper suszone papryczki - sklep Skworcu.com.pl
Cena:17.99PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
-
+
masz pytania?

Carolina Reaper 10g suszone papryczki chili

mega ostre 1,8 mln SHU

 

Carolina Reaper powstała z odmiany rośliny Capsicum c. Wyhodował ją w szklarni hodowca z Karoliny Południowej Ed Currie - właściciel firmy PuckerButt Pepper w Fort Mill. Papryczka Carolina Reaper cechuje się pięknym ognistym kolorem, jest okrągła, ma szorstką strukturę i jest zakończona małym, spiczastym ogonkiem. Carolina Reaper jest najostrzejszą ze znanych odmian papryczek chilli. W skali Scovilla osiąga nawet 2 200 000 punktów SHU, czyli ponad 5x więcej niż Red Savina, więcej nawet niż Habanero Scorpion T-Butch. Carolina Reaper została wpisana do Księgi Rekordów Guinessa, tym samym zostając królową najostrzejszych papryczek świata.

 

Pikantność Caroliny Reaper pochodzi szczególnie z kapsaicyny - substancji odpowiedzialnej za ostry, wręcz piekący smak papryczki. Kapsaicyna to alkaloid występujący w dużych ilościach w nasionach i włókienkach – ma stwierdzony dobroczynny wpływ na układ krwionośny, a dodatkowo zapobiega mutacjom komórek, mogącym prowadzić do rozwoju nowotworu. Substancja ta, pobudzając zakończenia nerwowe w jamie ustnej, pobudza mózg do wydzielania endorfin, a tym samym poprawia nam samopoczucie😊Kapsaicyna stymuluje metabolizm organizmu, a więc wpływa na przyspieszenie procesów spalania tkanki tłuszczowej. Jednocześnie wpływa stymulująco na tarczycę, która odpowiada za regulowanie działania adrenaliny i dopaminy. Hormony te w odpowiedniej ilości są w stanie zmniejszyć uczucie głodu i hamować apetyt.

 

Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham w Anglii przeprowadzili badania nad właściwościami kapsaicyny zawartej w paprykach chili. Uczeni doszli do wniosku, że wyszukuje ona komórki rakowe, niezależnie od ich rodzaju i miejsca oraz zapobiega ich podziałom. Stwierdzili, że kapsaicyna może się okazać niezwykle skuteczna w walce z nowotworami, ponieważ nie zagraża ona zdrowym komórkom organizmu.

 

Carolinę Reaper wykorzystuje się w kuchni dla uzyskania ekstremalnie ostrego smaku. Znajdzie zastosowanie w gulaszach, chili con carne, ostrych marynatach i sosach barbeque. Należy jednak bardzo uważać z dozowaniem papryki Carolina Repear w kuchni, by potrawy nie były zbyt ostre. Zaleca się też ostrożne jej używanie i zwrócenie uwagi, by nie dostała się do oczu.

 

BEZ KONSERWANTÓW!

BEZ SZTUCZNYCH BARWNIKÓW!

BEZ SZTUCZNYCH AROMATÓW!

NON - GMO czyli produkt NIE BYŁ MODYFIKOWANY GENETYCZNIE!

100% NATURALNE PAPRYCZKI!

 

Jeśli nie mieli Państwo wcześniej do czynienia z tak ostrymi przyprawami sugerujemy bardzo ostrożne ich stosowanie i posiadanie butelki mleka na wypadek gdyby szczypta papryczki okazała się nazbyt ostrą (mleko neutralizuje odczucie ostrości).

 

Uwaga! Powyższe przykłady pozytywnego oddziaływania na organizm ludzki proszę traktować jedynie jako sugestię, która oczywiście nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą!

 

Gatunek: Capsicum c.

Skala ostrości: 1.500.000-2.200.000 SHU

 

Kraj pochodzenia surowca: Polska

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Masa netto: 10 gramów

 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Carolina Reaper suszone papryczki chili mega ostre rzadkość 1,8 mln SHU - Cechy
Cechy
Kolorczerwony

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook