Masz pytanie?

BEZGLUTENOWA biała mąka 1kg GLUTEN FREE

BEZGLUTENOWA biała mąka 1kg - sklep Skworcu.com.pl
BEZGLUTENOWA biała mąka 1kg - sklep Skworcu.com.pl
Cena:13.99PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na konto
Do koszyka
masz pytania?

BEZGLUTENOWA biała mąka 1kg

GLUTEN FREE

 

Bezglutenowa biała mąka jest mieszanką składników naturalnie bezglutenowych i stanowi doskonałą alternatywę dla mąki pszennej. W przypadku przygotowania potraw z oferowaną mąką bezglutenową będziemy potrzebować trochę więcej płynów niż w większości standardowych przepisów.

 

Celiakia jest najpoważniejszą nietolerancją pokarmową człowieka. Badania nad jej występowaniem szacują częstość zachorowań przynajmniej 1:100 osób. Celiakia jest silnie związana z nietolerancją glutenu, czyli składowych białka zawartego w zbożach. Gluten występuje w ziarnach takich zbóż jak pszenica (w której stanowi 80 proc. białek), żyto i jęczmień. Pełni funkcję spoidła – tworząc z wodą przestrzenną strukturę, nadaje pszennemu ciastu plastyczną, kleistą i ciągliwą konsystencję.

 

W przypadku nietolerancji glutenu często należy wystrzegać się smakowitej, tradycyjnej polskiej kuchni, w której królują pierogi, naleśniki czy placki, jako że te smakołyki najczęściej wytwarzane były właśnie na mące pszennej. 

Dzięki oferowanej przez nas mące białej GLUTEN FREE wykonanie tych dań  staje się możliwe! Nie dość, że nie musimy z nich rezygnować, to przy okazji unikniemy dolegliwości związanych z nietolerancją glutenu.

 

Składniki:

  • mieszanka mąki bezglutenowej (ryżowa, ziemniaczana, z tapioki, kukurydziana, gryczana).

 

Dzięki wymieszaniu różnych gatunków mąki bezglutenowej żaden z nich nie jest wystarczająco silny, by zdominować smak przygotowywanej przez Ciebie potrawy lub wypieku. Zatem w przypadku naszej mieszanki smak potraw będzie zależał jedynie od Twojej wyobraźni kulinarnej przy smaku mąki maksymalnie zbliżonym do neutralnego.

 

Wartości odżywcze w 100 g:

  • wartość energetyczna: 1498 kJ / 353 kcal
  • węglowodany: 79,9 g
    • w tym cukry: 0,2 g
  • białko: 5,0 g
  • tłuszcze: 1,3 g
    • w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,3 g
  • błonnik: 0,8 g
  • sól: < 0,03 g

 

Oferowana mąka bezglutenowa składa się z:

  • mąki ryżowej

- mąka ryżowa to bardzo drobno mielony ryż, którym można zastąpić mąkę pszenną w diecie bezglutenowej. Doskonała do zabielania zup i sosów. Wspaniale sprawdzi się przy wypieku chleba i ciasteczek,

- mąka ryżowa jest bogata w niacynę, witaminę B6, witaminę B1 oraz magnez, żelazo i cynk.

 

  • mąki ziemniaczanej

- mąka ziemniaczana wytwarzana jest z ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Nie jest sypka. Nie ma też zapachu. Mąka ziemniaczana polecana jest osobom chorym na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu.

- mąka ziemniaczana to przede wszystkim lekkostrawne węglowodany. Mąka ziemniaczana jest źródłem wielu aminokwasów, witamin (C i B6) oraz składników mineralnych (fosfor, wapń, potas, magnez i sód).

 

  • mąki z tapioki

- mąka z tapioki powstaje w procesie mielenia suszonego manioku. Jest to produkt znany od wieków w kuchni wschodniej Azji. Niska zawartość białek i cukrów i cholesterolu sprawia, że mąka z tapioki może być włączona do jadłospisu osób cierpiących na miażdżycę. Nie zawiera również glutenu, przez co może być stosowana w diecie osób cierpiących na alergię na ten składnik lub celiakię.

- na bazie mąki z tapioki można przygotować w zaciszu domowej kuchni własny chleb bezglutenowy lub upiec ciasto. W kuchni indyjskiej i azjatyckiej tapioki używa się również jako zagęstnika do zup, sosów i napojów.

 

  • mąki kukurydzianej

- mąkę kukurydzianą otrzymuje się przez zmielenie ziaren kukurydzy. Jest mąką naturalnie pozbawią glutenu o żółtej barwie,

- mąka kukurydziana to doskonałe źródło karotenoidów, błonnika, witaminy A, B1, B6, magnezu, żelaza oraz cynku.

 

  • mąki gryczanej

- mąka gryczana zalicza się do mąk naturalnie pozbawionych glutenu. Charakteryzuje się ciemną barwą i lekko gorzkim smakiem. Te cechy nadaje potrawom, które są przygotowane na jej bazie.

- mąka gryczana to doskonałe źródło białka, błonnika, witamin z grupy B, magnezu i miedzi.

 

Producent: Freee by Doves Farm

Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Masa netto: 1 kilogram

Składniki z więcej niż jednego kraju.

Mielone i pakowane w Wielkiej Brytanii.

 

Przechowywanie:

Przechowywać w chłodnych i suchych warunkach.

Unikać bezpośredniego światła słonecznego.

Aby utrzymać mąkę w najlepszym stanie, po użyciu zroluj górę, by opakowanie było zamknięte lub przesyp do słoika. 

BEZGLUTENOWA biała mąka 1kg GLUTEN FREE - Cechy
Cechy
Kolorodcienie białego

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook