Masz pytanie?

Barszcz czerwony KONCENTRAT naturalny 240g naturalny

Koncentrat barszczu czerwonego - sklep Skworcu.com.pl
Koncentrat barszczu czerwonego - sklep Skworcu.com.pl
Cena:9.75PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
-
+
masz pytania?

Koncentrat BARSZCZU CZERWONEGO 240g

naturalny, receptura domowa

 

Barszcz czerwony to nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa zupa, która króluje na naszych stołach najczęściej w okresie Świąt Bożego Narodzenia, kiedy to podawana jest z uszkami. Jednak coraz częściej przygotowuje ją również w ciągu roku i serwuje się z ziemniakami, krokietami lub pierogami.

Oferowany koncentrat barszczu czerwonego powstał w oparciu o wiekowe receptury. Takie przepisy nie zawierają w sobie żadnych konserwantów, sztucznych dodatków ani wzmacniaczy smaku! 😊

 

Wartości prozdrowotne barszczu czerwonego:

  • barszcz czerwony swój intensywny kolor zawdzięcza betainie (jest to silny przeciwutleniacz, który walcząc z wolnymi rodnikami ochrania organizm przed rozwojem nowotworów, a także przed szybkim procesem starzenia się skóry),
  • barszcz czerwony warto spożywać z uwagi na zawartość żelaza, ponieważ w ten sposób można zapobiec pojawieniu się anemii,
  • koncentrat barszczu czerwonego zawiera witaminy C, B1, B2, prowitaminę A, PP oraz wiele makro- i mikroelementów: wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez; posiada również liczne aminokwasy i barwniki (betacyjanina i betaksantyna),
  • azotany obecne w burakach to związki, które wspomagają leczenie chorób układu krążenia. Dzięki nim możliwe jest obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia krwi.
  • barszcz czerwony pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi, a także wpływa bardzo korzystnie na funkcjonowanie naszego mózgu.

 

Składniki koncentratu z barszczu czerwonego:

  • sok z buraka odtworzony z soku zagęszczonego,
  • cukier,
  • przyprawy smakowe,
  • sól kuchenna,
  • kwas mlekowy – regulator kwasowości.

Kwas mlekowy jest wynikiem fermentacji fruktozy zawartej w warzywach i powstaje w wyniku celowej obróbki buraków. Nadaje intensywnego, czerwonego, buraczanego koloru i charakterystycznego smaku.

 

Wartości odżywcze w 100g:

  • wartość energetyczna: 1197 kJ / 286 kcal
  • węglowodany: 68 g
    • w tym cukry: 66 g
  • tłuszcze: 1,2 g
    • w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0 g
  • białko: 1,2 g
  • sól: 1,0 g

        

Zastosowanie: do błyskawicznego przyrządzania czerwonego barszczu lub chłodnika na bazie kefiru; po sporządzeniu wywaru warzywnego lub mięsnego dodać koncentrat w stosunku 1:10, wymieszać i  gotowe! 😊

 

Czy wiesz, że…

... pierwsza wzmianka o barszczu pojawia się w XVI wieku? Mikołaj Rej ujął potrawę tę w swoim dziele „Żywot człowieka poczciwego" (1567r.).

…nazwa „barszcz” wywodzi się od ziela Heracleum sphondylium z rodziny selerowatych zwanego po polsku barszczem? Do XIX w. z tego ziela przygotowywano kwaśne zupy. Z czasem już wszystkie kwaskowate zupy nazywano barszczem.

 

NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW ANI KONSERWANTÓW!

 

Producent: ZPOW VITAPOL Sp. J.

Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Masa netto: 240g

Po otwarciu przechowywać w lodówce.

 

Barszcz czerwony KONCENTRAT naturalny 240g naturalny - Cechy
Cechy
Kolorodcienie czerwonego

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook