Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Babka jajowata to niewielka roślina od wieków ceniona za swoje liczne właściwości prozdrowotne. Środowiskiem naturalnym babki jajowatej są tereny nasłonecznione o dużej wilgotności powietrza. Głownie są to Hiszpania i Wyspy Kanaryjskie, ale uprawiana jest również w Indiach oraz USA. Cechą charakterystyczną babki jajowatej jest wyrastający kwiatostan oraz delikatnie owłosione liście. Najcenniejsze dary babki jajowatej skryte są w owocach tejże rośliny – w torebkach. To właśnie tam znajdziemy nasiona i łuski, które są naturalnym źródłem błonnika pokarmowego oraz związków śluzowych.
Właściwości prozdrowotne babki jajowatej:
Według ekspertów każdy dorosły człowiek powinien spożywać do 40 g błonnika pokarmowego dziennie. Aby ułatwić Wam szybkie dostarczenie takiej porcji do organizmu oferujemy łuski babki jajowatej, która w 100g ma ponad 66 g naturalnego błonnika! 😊
Łuski babki jajowatej po namoczeniu mocno pęcznieją, zwiększając swoją objętość. Z tego względu polecane są zwłaszcza osobom odchudzającym się. Dodatkowo obecny w dużych ilościach błonnik pokarmowy przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit, co skutecznie pomaga w usuwaniu toksycznych złogów. Dzięki błonnikowi babka jajowata wpływa też korzystnie na organizm w przypadku zaparć. Za proces pęcznienia odpowiadają liczne śluzy, które znajdziemy wewnątrz nasion.
W artykule naukowym "Wpływ dodatku błonnika witalnego na poziom sytości w jogurtach naturalnych" autorstwa dr hab. inż. Anety Ocieczek oraz dr inż. Magdaleny Skotnickiej znajdziemy informację, że "w babce jajowatej obecność śluzów określa się na poziomie 20-25%". Związki śluzowe korzystnie wpływają na procesy gojenia drobnych podrażnień delikatnych błon śluzowych układu pokarmowego. Śluzy osiadają na ścianach żołądka i przełyku chroniąc je przed drażniącym działaniem soków trawiennych, pokrywają je i tworzą wokół ran warstwę ochronną. Substancje te wchłaniają nadmiar kwasu żołądkowego i pomagają usunąć go przez przewód pokarmowy. Dzięki temu objawy zgagi lub refleks żołądkowo-przełykowy ulegają odczuwalnemu złagodzeniu. Te same substancje śluzowe nawilżają również błony śluzowe górnych dróg oddechowych wspomagając tym samym odkrztuszanie nawet przy bardzo suchym, duszącym kaszlu.
W krajach wysoko rozwiniętych choroby cywilizacyjne dosięgają coraz to większej części populacji, cena jaką zapłaciliśmy za prowadzenie takiego stylu życia jest znacząca. Na szczęście poskutkowało to rosnącą świadomością społeczną związaną ze zdrowym odżywianiem, nie zawsze produkty będące w najniższej cenie są najlepszym wyborem z punktu widzenia naszego zdrowia
Babka jajowata jest wysokim źródłem WAPNIA, który:
.
Składniki: Babka jajowata łuska (Plantago ovata) 100 %
BEZ KONSERWANTÓW!
BEZ SZTUCZNYCH BARWNIKÓW!
BEZ SZTUCZNYCH AROMATÓW!
NON - GMO czyli produkt NIE BYŁ MODYFIKOWANY GENETYCZNIE!
100% NATURALNE!
Zastosowanie oraz dawkowanie łusek babki jajowatej:
Należy pamiętać, że niezwykle ważne jest odpowiednie dawkowanie babki jajowatej. Zaleca się, aby przyjmować ją w porcjach 5-10 gramów 3 razy dziennie 30 min. przed posiłkiem najlepiej wymieszane z płynami (np. sok, woda). Po spożyciu mieszanki należy stale dostarczać do organizmu wody, gdyż możemy uzyskać efekt przeciwny do zamierzonego.
Łuski babki jajowatej możemy użyć również, jako składnik do:
Uwaga! Powyższe przykłady pozytywnego oddziaływania na organizm ludzki proszę traktować jedynie jako sugestię, która oczywiście nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą!
Wartości odżywcze w 100g produktu:
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Kraj pochodzenia surowca: Indie
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc.
Masa netto: 500 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | beżowy |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl