Masz pytanie?

ADWENTOWA czarna herbata 50g

Adwentowa herbata czarna aromatyzowana
Adwentowa herbata czarna aromatyzowana
Cena:4.15PLN
w ciągu 24 h od zaksięgowania wpłaty
Do koszyka
masz pytania?

50 gramów 
herbaty czarnej aromatyzowanej
ADWENTOWA !!!



Herbata czarna ADWENTOWA to niezwykłą mieszanka na bazie czarnej herbaty z dodatkiem cynamonu i orzeźwiającej pomarańczy. Kawałki migdałów i płatków róży nadają naparowi delikatnych nut.

 

Składniki:

  • herbata czarna,
  • kawałki migdałów,
  • cynamon,
  • skórka pomarańczy,
  • płatki róży,
  • aromat śmietankowo- cynamonowo- mandarynkowy.
 
Herbata Adwentowa to mieszanka rozgrzewająca, która została skomponowana z myślą o długich listopadowo-grudniowych wieczorach. Aromat tego naparu wniesie do naszych domów atmosferę radosnego oczekiwania na Boże Narodzenie, czyli kwintesencję Adwentu.

 


Sposób przyrządzania:

zalać wodą o temp. 95°C, parzyć 3-5 minuty.

 

Niezależną opinię o produkcie poznacie w Magicznym Świecie Książki.


Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.


Przygotowanie naparu

Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.


Zalewanie herbaty czarnej

Herbata czarna powinna być zalewna wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstraktywność herbaty.


Miarkowanie herbaty czarnej

Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.

Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.

 


Aby ułatwić Państwu wielokrotne używanie zakupionej herbatki woreczki (zamknięte grubym zgrzewem) zostaną dodatkowo zapakowane do woreczka strunowego.


Nie płać za kolorowe opakowania, nalepki itd.!!! Tutaj możesz kupić przyprawy i zioła płacąc za to co rzeczywiście otrzymasz a nie za zbędną otoczkę.

Facebook