Masz pytanie?

Sambar Masala 30g oryginalna przyprawa indyjska

Sambar Masala przyprawa indyjska - sklep internetowy
Sambar Masala przyprawa indyjska - sklep internetowy
Cena:3.75PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
masz pytania?

Przyprawa indyjska

SAMAR MASALA

30 gramów !!!

 

 

Sambar Masala to bardzo popularna w Indiach przyprawa o niesamowitym aromacie i smaku.
 

 

Skład:

  • kolendra,
  • kurkuma,
  • kmin rzymski (kumin),
  • chili,
  • kozieradka,
  • gorczyca,
  • biała sól,
  • pieprz czarny,
  • groch,
  • goździki,
  • gałka muszkatołowa,
  • mace,
  • cynamon,
  • ziarna kardamonu,
  • imbir suszony,
  • asafetyda.

 

Przykładowe zastosowanie Sambar Masali:

 

Sambar toor dal z południowych Indii

 

Składniki:

- 1 szklanka łuskanego toor dalu

- 1/2 łyżeczki kurkumy

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka pasty z tamaryndy

- 1/2 szkl. świeżego startego kokosa

- 1 łyżeczka brązowego cukru

- 2 łyżki oleju słonecznikowego

- 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy

- 1/2 małego chili

- 2 łyżki sambar masali

- natka kolendry lub pietruszki

 

Sposób przyrządzania:

 

Tamarynda to bardzo kwaśne owoce drzewa tamaryndowca. Sprzedawane są suszone, sprasowane w bloki lub jako pasta. W tym przepisie można ostatecznie zastąpić je sokiem z 1 cytryny Toor dal umyj dokładnie i namocz w 4 szklankach gorącej wody na 4 godz. Odcedź, zalej 5 szklankami zimnej wody, dodaj kurkumę i masło, zagotuj na dużym ogniu, potem zmniejsz ogień i gotuj 1 godzinę. Tamaryndę namocz w 1 /3 szklanki gorącej wody. W blenderze zmiksuj kokos, cukier, chili i 1/2 szklanki zimnej wody, dołóż rozpuszczoną tamaryndę i dodaj to wszystko pod koniec gotowania do dalu. Na patelni rozgrzej olej i smaż gorczycę, mieszając. Gdy zacznie strzelać, wsyp sambar masalę, zamieszaj. Połącz z gotującym się dalem. Posól do smaku i posyp posiekaną natką.

 

Przepis 2;

 

-Paczka makaroniku: rurki

-śmietana 18% a jak..

-garść łuskanej pestki dyni

-mieszanka warzywna ze słoika (marchew,groszek,kukurydza)

-przyprawy(asofetida,cury,sambar masala)

 

Gotujemy makaron na aldente. Na rozgrzanym oleju (najlepiej gee) prażymy pestki dyni, później prażymy przyprawy i dodajemy mieszankę warzywną. Mocno zagrzać to wszystko i dodać śmietany, wymieszać i posolić do smaku.

Przepis nadesłany przez Łukasza z Bierunia

 

Aby ułatwić Państwu wielokrotne używanie zakupionej przyprawy woreczki z sambar masalą (zamknięte grubym zgrzewem) zostaną dodatkowo zapakowane do woreczka strunowego.

 

Inni oferują o wiele mniejsze opakowania, przez co żeby nabyć określoną gramaturę kupujesz więcej opakowań, za które rzecz jasna płacisz Ty!

 

Nie płać za kolorowe opakowania, nalepki itd.!!! Tutaj możesz kupić przyprawy i zioła płacąc za to co rzeczywiście otrzymasz a nie za zbędną otoczkę.

 

Kraj pochodzenia surowca: Indie

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Sambar Masala 30g oryginalna przyprawa indyjska - Cechy
Cechy
Kolorodcienie pomarańczowego

Osoby, które kupiły ten produkt kupiły także:

Polecamy także:

Facebook