Masz pytanie?

Sambar Masala 30g oryginalna przyprawa indyjska

Sambar Masala przyprawa indyjska - sklep internetowy
Sambar Masala przyprawa indyjska - sklep internetowy
Cena:3.75PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
-
+
masz pytania?

Indyjska mieszanka przypraw

SAMBAR MASALA 30 gramów

 

SAMBAR MASALA to bardzo popularna w Indiach przyprawa i niesamowitym smaku i aromacie. Jej podstawowym zastosowaniem jest gęsta zupa sambar. Przygotowywana jest ona z kwaśnych owców tamaryndowca, nasion toor dal i warzyw. Jednak SAMBAR MASALA może być również używana do przyprawiania innych zup na bazie warzyw. Sprawdzi się też jako przyprawa do sałatek i gulaszy.

 

Składniki:

  • kolendra,
  • kurkuma,
  • kmin rzymski (kumin),
  • chili, kozieradka,
  • gorczyca brązowa,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • gorczyca czarna,
  • soczewica mielona,
  • kminek,
  • gałka muszkatołowa,
  • kwiat gałki muszkatolowej,
  • cynamon,
  • ziarna kardamonu,
  • imbir suszony,
  • asafetyda.

 

Przykładowe zastosowanie Sambar Masali:

  • Sambar toor dal z południowych Indii

Składniki:

  • 1 szklanka łuskanego toor dalu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka pasty z tamarynd
  • 1/2 szkl. świeżego startego kokosa
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
  • 1/2 małego chili
  • 2 łyżki sambar masali
  • natka kolendry lub pietruszki

Tamarynda to bardzo kwaśne owoce drzewa tamaryndowca. Sprzedawane są suszone, sprasowane w bloki lub jako pasta. W tym przepisie można ostatecznie zastąpić je sokiem z 1 cytryny Toor dal umyj dokładnie i namocz w 4 szklankach gorącej wody na 4 godz. Odcedź, zalej 5 szklankami zimnej wody, dodaj kurkumę i masło, zagotuj na dużym ogniu, potem zmniejsz ogień i gotuj 1 godzinę. Tamaryndę namocz w 1 /3 szklanki gorącej wody. W blenderze zmiksuj kokos, cukier, chili i 1/2 szklanki zimnej wody, dołóż rozpuszczoną tamaryndę i dodaj to wszystko pod koniec gotowania do dalu. Na patelni rozgrzej olej i smaż gorczycę, mieszając. Gdy zacznie strzelać, wsyp sambar masalę, zamieszaj. Połącz z gotującym się dalem. Posól do smaku i posyp posiekaną natką.

 

  • Przepis 2

Składniki:

  • Paczka makaronu: rurki
  • śmietana 18%
  • garść łuskanej pestki dyni
  • mieszanka warzywna ze słoika (marchew, groszek, kukurydza)
  • przyprawy (asafetida, curry, sambar masala)

Gotujemy makaron na al'dente. Na rozgrzanym oleju (najlepiej gee) prażymy pestki dyni, później prażymy przyprawy i dodajemy mieszankę warzywną. Mocno zagrzać to wszystko i dodać śmietany, wymieszać i posolić do smaku.

Przepis nadesłany przez Pana Łukasza z Bierunia

 

Wartości odżywcze w 100 g SAMBAR MASALA:

  • Wartość energetyczna: 1255 kJ/ 300 kcal;
  • Tłuszcz: 12,2 g ( tym kwasy nasycone : 0 g);
  • Węglowodany : 33 g (w tym cukry: 0 g);
  • Błonnik: 0 g;
  • Białko: 14,6 g;
  • Sól: 5 g.
  •  

Kraj pochodzenia: Indie

Wyprodukowano przez: Skworcu Marek Skworc

Masa netto: 30 gramów

 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Sambar Masala 30g oryginalna przyprawa indyjska - Cechy
Cechy
Kolorodcienie pomarańczowego

Polecamy także:

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook