Masz pytanie?

BEZGLUTENOWA Mąka z CIECIORKI 1kg Doves Farm GLUTEN FREE

BEZGLUTENOWA mąka z CIECIORKI sklep Skworcu.com.pl
BEZGLUTENOWA mąka z CIECIORKI sklep Skworcu.com.pl
Cena:14.50PLN
Do koszyka
-
+
masz pytania?

 

BEZGLUTENOWA mąka z CIECIORKI 1kg

Chana Dal  Besan Gram

GLUTEN FREE

 

Zmielone ziarna indyjskiej ciecierzycy nazywane są mąką besan. Można się również spotkać z określeniami chana dal czy mąka groszkowaMąka ta, choć jeszcze niedoceniana w polskiej kuchni, jest niezastąpionym składnikiem podczas przygotowania indyjskich potraw. Idealnie sprawdzi się do Besan ladoo, Bondy czy Pakory. W domowej kuchni ta delikatna, żółta mąka sprawdzi się nie tylko podczas pieczenia ciast, ale również w potrawach pikantnych, a także do zagęszczania zup i sosów.

 

Gram lub Chana Dal* jest członkiem rodziny ciecierzycy powszechnie używanej na całym subkontynencie indyjskim i na Bliskim Wschodzie. Mąka Gram zmieszana z równymi ilościami wody będzie wegańskim substytutem jajka.

*Chana - łuskana ciecierzyca

*Dal w kuchni indyjskiej - ogólne określenie na produkty strączkowe oraz potrawy z nich przyrządzane. Dal można mielić na mąkę i w tej postaci stanowi składnik dodawany do różnych potraw.
 

Składniki: bezglutenowa mąka z cieciorki chana dal 100%

 

BEZGLUTENOWA

BEZ DODATKÓW OBCYCH

100% NATURALNA

 

Ciecierzyca jest skarbnicą wielu ważnych składników*:

  • Ze względu na małą zawartość kalorii i tłuszczów, a dużą wody - jest dobrym produktem dietetycznym,
  • Duża ilosć pierwiastków, m.in. wapnia, którego w 100 g możemy znaleźć 49 mg, czy fosforu – 168 mg. Zawartość tych składników pomaga regulować gospodarkę minerałami w organiźmie i wpływa pozytywnie głównie na kości i zęby, ale też inne narządy.
  • W 100 g ciecierzycy znajduje się również 48 mg magnezu i 291 mg potasu. Pierwiastki te wpływają korzystnie na układ krążenia i prawidłową pracę serca,
  • Żelazo występujące w ilości 2,89 mg/100 g – zapobiega powstawaniu między innymi anemii związanej z niedoborem tego pierwiastka,
  • Witamina C w ilości 1,3 mg/100 g - wpływa korzystnie na jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym,
  • Zawiera duże ilości antyoksydantów korzystnych ze względu na swoje właściwości opóźniające utlenianie substancji. Udowodniono, że spożywanie potraw zawierających antyoksydanty korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Zmniejszają one ryzyko choroby niedokrwiennej serca oraz mają działanie przeciwnowotworowe,
  • Ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest dobrym wyborem dla osób cierpiących na cukrzycę.

*Powyższe informacje zaczerpnięto z artykułu naukowców Z. Zdrojewicza, J. Majewskiego, J. Pająk i M.Majewskiego z Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu http://www.czytelniamedyczna.pl/6111,hummus-troch-egzotyki-na-talerzu.html

 

Doves Farm – historia powstania bezglutenowej marki 😊

Do wytwarzania bezglutenowej mąki w 1978 r. zmusiło właścicieli nic innego jak samo życie, kiedy to członkowi rodziny przepisano dietę bezglutenową. Dostęp do tego typu produktów na rynku w tamtych czasach był bardzo ograniczony. Stąd małżeństwo postanowiło samo zadbać o zdrowie członka rodziny i zaczęło eksperymentować z mieszankami mąki. Od tego czasu misją Doves Farm jest tworzenie bezglutenowych alternatyw, aby ułatwić przestrzeganie diety bezglutenowej. Firma wciąż poszerza swoją ofertę o różne mieszanki, aby życie na diecie było pełne smaku i radości 😊 

Również i my rozbudowujemy ofertę naszego sklepu o produkty bezglutenowe Doves Farm. Zapraszamy do zapoznania się z mnogością dostępnych u nas produktów tejże marki: https://www.skworcu.com.pl/wyniki-wyszukiwania.html?sPhrase=doves

 

Celiakia jest najpoważniejszą nietolerancją pokarmową człowieka. Badania nad jej występowaniem szacują częstość zachorowań przynajmniej 1:100 osób. Celiakia jest silnie związana z nietolerancją glutenu, czyli składowych białka zawartego w zbożach. Gluten występuje w ziarnach takich zbóż jak pszenica (w której stanowi 80 proc. białek), żyto i jęczmień. Pełni funkcję spoidła – tworząc z wodą przestrzenną strukturę, nadaje pszennemu ciastu plastyczną, kleistą i ciągliwą konsystencję.

 

W przypadku nietolerancji glutenu często należy wystrzegać się smakowitej, tradycyjnej polskiej kuchni, w której królują pierogi, naleśniki czy placki. Dzięki oferowanej przez nas bezglutenowej mące wykonanie tych dań staje się możliwe! Nie dość, że nie musimy z nich rezygnować, to przy okazji unikniemy dolegliwości związanych z nietolerancją glutenu.

 

Niezależnie od sposobu użycia naszej bezglutenowej mąki z ciecierzycy marki Doves Farm producent zaleca poddanie mąki/potrawy/wypieku obróbce termicznej przed spożyciem.

 

Producent: Doves Farm

Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Masa netto: 1 kilogram

Mielone i pakowane w Wielkiej Brytanii. Surowiec do mielenia pochodzi spoza UE.

Opakowanie nadaje się do recyklingu (papier)

 

Przechowywanie:

Unikać bezpośredniego światła słonecznego.

Aby utrzymać mąkę w najlepszym stanie, po użyciu zroluj górę, by opakowanie było zamknięte lub przesyp do słoika i przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.

BEZGLUTENOWA Mąka z CIECIORKI 1kg Doves Farm GLUTEN FREE - Cechy
Cechy
Kolorżółty

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook