Masz pytanie?

Syrop klonowy 250g Mic Mac oryginalny kanadyjski

Syrop klonowy - sklep Skworcu.com.pl
Syrop klonowy - sklep Skworcu.com.pl
Cena:19.50PLN
w ciągu 24 h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Towar niedostępny
masz pytania?

Syrop klonowy 250g Mic Mac® Maple Syrup

oryginalny kanadyjski

 

Syrop klonowy  to tradycyjny i naturalny produkt kanadyjski wytwarzany na bazie soku klonowego. Dzięki odparowaniu wody uzyskuje się gęstą masę bogatą w sole mineralne, witaminy, minerały, niacynę i kwas foliowy. Dodatkową zaletą syropu klonowego jest jego niskokaloryczność.

 

Syrop klonowy:

  • jest używany jako dietetyczny zamiennik cukru,
  • można dodawać go do ciast i deserów,
  • można słodzić przy jego użyciu kawę, herbatę oraz zimne napoje, 
  • świetnie sprawdzi się jako polewa do pancakes’ów,  gofrów, racuchów, lodów, naleśników,
  • sprawia, że francuskie tosty na słodko i grzanki nabierają słodkiego smaku bez użycia cukru,
  • zastąpi polewę do ciasta i urozmaici smak jogurtów, serków, lodów i płatków śniadaniowych czy owsianek,
  • wspaniale komponuje się ze smażonymi i pieczonymi rybami oraz mięsem a nawet warzywami. 

 

Czy wiesz, że...

... Indianie w północno-wschodniej części Ameryki Północnej jako pierwsi pozyskiwać zaczęli syrop klonowy i wytwarzać cukier klonowy? Według tradycji ustnej, jak również dowodów archeologicznych, sok z klonów był pozyskiwany i przetwarzany na długo przed przybyciem Europejczyków. Według różnych przekazów indiańskich umiejętność wytwarzania syropu przekazana została ludziom przez bogów lub pojawiła się przypadkiem, gdy użyto soku klonowego do uwarzenia potrawy. Zbiorom soku klonowego towarzyszyły rytuały. Świętem związanym ze zbiorami był dzień pierwszej wiosennej pełni księżyca, kiedy to wykonywano Taniec Klonu. Niektóre plemiona celebrują powrót do dawnych tradycji i urządzają festiwale "klonowego księżyca". Znaczenie syropu dla Indian było o tyle istotne, że był on stosowany podczas posiłków w podobnej roli jak sól w kuchni europejskiej.

Algonkinowie znali sok klonowy jako pożywny napój energetyczny. Na początku wiosennych roztopów, używali kamiennych narzędzi do wykonywania nacięć pni w kształcie litery V, w których następnie umieszczano łodygi trzciny lub wklęsłe kawałki kory. Wyciekający sok zbierano do naczyń wykonanych z kory brzozowej. Sok klonowy zagęszczano wykorzystując niskie temperatury – usuwano wielokrotnie warstewkę lodu (wody) powstającą na roztworze, na koniec umieszczano w naczyniu z sokiem kamienie podgrzane w ogniu, dzięki czemu odparowywano wodę.

 

Wartości odżywcze w 100g:

  • wartość energetyczna: 265 kcal,
  • 108 mg wapnia,
  • 192 mg potasu

Syrop klonowy zawiera witaminy: B2, B3, B5, B6 oraz żelazo, magnez i fosfor.

 

Skład: 100% syrop klonowy

 

Kraj pochodzenia: Kanada

Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Masa netto: 250g

Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Syrop klonowy 250g Mic Mac oryginalny kanadyjski - Cechy
Cechy
Kolorodcienie bursztynowego

Osoby, które kupiły ten produkt kupiły także:

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook