Masz pytanie?

Pektyna cytrusowo-jabłkowa 100g naturalna

Pektyna cytrusowo-jabłkowa - sklep internetowy
Pektyna cytrusowo-jabłkowa - sklep internetowy
Cena:9.75PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Posiadamy na stanie:14
Do koszyka
masz pytania?

 

PEKTYNA NATURALNA

CYTRUSOWO-JABŁKOWA 100 g !!!

 

PEKTYNY to pochodzące z roślin poli- i oligosacharydy o właściwościach zagęszczających. Naturalnie występują w wielu owocach. To właśnie dzięki obecności pektyn owoce są tak wdzięcznym surowcem do przygotowania konfitur. Najlepsze wychodzą ze śliwek, jabłek i moreli. Konfitury z tych owoców są gęste, zwarte i świetnie zżelowanie, nawet bez dodawania cukru żelującego. Dzieje się tak właśnie ze względu na obecność naturalnych pektyn. A co jeśli owoce, z których chcemy przygotować konfitury zawierają niewielkie ilości pektyn? Można próbować z żelatyną lub agarem, ale efektem może być galaretka zamiast dżemu. Prostszym i naturalnym sposobem będzie dodanie do smażonych owoców odrobiny PEKTYNY CYTRUSOWO-JABŁKOWEJ. Dzięki niej konfitura będzie gęsta i zwarta a przygotowana galaretka całkowicie naturalna.

 

 

Z dietetycznego punktu widzenia pektyny należą do błonników. Podstawową cechą pektyn jest zdolność wiązania dużych ilości wody. Potrafią jej przyjąć nawet 20-krotność swojej objętości. Dodanie pektyny do jogurtu tuż przed zjedzeniem sprawia, że pektyna zwiększa wielokrotnie swoją objętość w żołądku, niwelując uczucie głodu. Dzięki temu zmniejsza apetyt, polecana jest więc szczególnie osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Jako rozpuszczalna frakcja błonnika, pektyny korzystnie wpływają na funkcjonowanie jelit, pomagają utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi. Pektyna zwiększa swoją objętość podczas wędrówki przez układ pokarmowy poprzez zbieranie wody i kwasów żółciowych. Tym samym redukuje ilość produkowanego przez wątrobę cholesterolu. Higroskopijność pektyn sprawia, że korzystnie wpływają one na pracę jelit. Wolne grupy karboksylowe występujące w budowie włókien pektynowych wyłapują toksyczne związki, nawet azotany, dostarczane do organizmu wraz z pokarmem a następnie wyprowadzają je z organizmu.

 

 

Przykładowy sposób użycia:

2kg owoców i 1/2kg cukru zagotować z 1 szklanką wody. 33g pektyny wymieszać z 1 szklanką cukru i wsypać do owoców. Gotować 3-5 minut na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody i wymieszać. Zebrać powstałą pianę. Gorący dżem przelać do słoiczków. Pasteryzować przez około 20 minut.

 

Składniki:

  • Pektyna E440,
  • Sacharoza

 

 

Wartości odżywcze w 100g PEKTYNY CYTRUSOWO-JABŁKOWEJ:

  • Wartość energetyczna – 1286kJ/307kcal,
  • Tłuszcze – 0,5g,
    • W tym nasycone kwasy tłuszczowe – 0,1g
  • Węglowodany – 39g,
    • W tym cukry – 34g,
  • Błonnik – 76g,
  • Białko – 0,5g,
  • Sól – 3,4g.

 

Kraj pochodzenia: Polska

Wyprodukowano dla: Skworcu.com.pl Marek Skworc

 

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

 

Aby ułatwić Państwu wielokrotne używanie woreczki z zakupionym produktem (zamknięte grubym zgrzewem) zostaną dodatkowo zapakowane do woreczka strunowego.

 

Nie płać za kolorowe opakowania itd.!!! Tutaj możesz kupić przyprawy i zioła płacąc za to co rzeczywiście otrzymasz a nie za zbędną otoczkę.

Pektyna cytrusowo-jabłkowa 100g naturalna - Cechy
Cechy
Kolorodcienie białego
Facebook