Masz pytanie?

Figi tradycyjne 200g suszone owoce figowca

Cena:4.45PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Posiadamy na stanie:16
Do koszyka
masz pytania?

 

FIGI TRADYCYJNE

suszone owoce

aż 200 gramów !!!

 

 

FIGI przetwarza się na konfitury, dżemy i konserwy. Suszone i podprażone figi stosuje się jako namiastkę kawy; ma ona lekko orzechowy posmak. Suszone figi można podawać nie tylko na deser. Po namoczeniu ich w letnim porto z domieszką niewielkiej ilości wody i ugotowaniu są idealnym dodatkiem do dziczyzny lub wieprzowiny. Prawdziwym przysmakiem są także suszone figi marcepanowe w whisky.

 

Najlepszy smak mają figi suszone tradycyjnie, to znaczy bez użycia środków chemicznych i bez dodatku konserwantów. Owoce figowca wyglądają wtedy nieco mniej estetycznie a na ich powierzchni pojawia się delikatny nalot lub kryształki. Jest to nic innego jak naturalna, skrystalizowana fruktoza, czyli owocowy cukier. Obecność takiego nalotu świadczy o wysokiej jakości suszonej figi.

 

 

W 100 g suszonych fig jest tyle wapnia ile w szklance mleka. Ich dodatkowym atutem jest właściwy stosunek wapnia do fosforu, umożliwiający optymalne wykorzystanie obu pierwiastków przez organizm.

 

Figi poleca się jako uzupełniające źródło wapnia dla dzieci i kobiet w okresie menopauzy. Wówczas zapotrzebowania organizmu na wapń jest największe. Warto, zatem rozważyć, czy nie zastąpić suszonymi figami ciasteczek i batonów. Jest wiele argumentów, które powinny przekonać do tego, iż warto uzupełniać codzienną dietę o suszone figi. Charakteryzują się one najwyższą, wśród suszonych owoców, zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu mogą poprawiać perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom. Odgrywa to ważną rolę w zapobieganiu nowotworom jelita grubego. Suszone figi mogą także przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Tę ostatnią właściwość potwierdziły badania prowadzone na uniwersytecie Rutgera w New Jersey, które pozwoliły na ustalenie, że figi zawierają fitosterole. Dzięki tym związkom figi posiadają zdolność obniżania syntezy cholesterolu w organizmie, dzięki czemu wpływają na spadek jego ogólnego poziomu we krwi.

 

Figi są pomocne przy niestrawnościach. Pomagają w prawidłowym trawieniu białek i łagodzą tym samym niekorzystne objawy żołądkowo-jelitowe. Natomiast m.in. dzięki niskiej zawartości fosforu figi ułatwiają utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Ma to bardzo duże znaczenie, gdyż niestety przeciętna dieta oparta na mięsie, zbożach i ziemniakach raczej zakwasza organizm. Sugeruje się, iż figi mogą też ułatwić rzucanie palenia. Pociąg do papierosa jest silniejszy w stanie zakwaszenia organizmu, a zneutralizowanie tego stanu zmniejsza chęć palenia, czemu właśnie mogą sprzyjać figi.

 

Zdrowe, dorodne, soczyste figi pokrywa biały nalot. Często nie zdając sobie sprawy z jego pochodzenia rezygnujemy z kupna fig. Nic bardziej błędnego. Biały nalot na suszonych figach to wytrącający się cukier. Jego obecność świadczy tylko o tym, że owoc ma optymalnie wysoką wilgotność, czyli jest doskonałej jakości, a przede wszystkim jest miękki i smaczny.

 

 

Przykładowy sposób zastosowania SUSZONYCH OWOCÓW FIG:

 

Właściwości odżywcze w 100 gramach FIGÓW:

  • wartość energetyczna: 249kcal;
  • węglowodany: 64g;
  • białko: 3g;
  • tłuszcze: 1,0g;

 

CIEKAWOSTKI

Figowiec jest pierwszą rośliną, o jakiej wspomina Biblia – po tym, jak Adam i Ewa zjedli zakazany owoc i ujrzeli swą nagość, właśnie z gałązek figowca zrobili przepaski na biodra.  W wielu kulturach figowiec i jego owoc są symbolami płodności i inicjacji. Dawano je do jedzenia egipskim kapłanom podczas ceremonii wyświęcenia, żywili się nimi pustelnicy. W Afryce Północnej do dzisiaj rolnicy przed rozpoczęciem orki składają na skałach figi, jako dar dla Boga.

 

Z kolei starożytni Grecy i Rzymianie uważali figi za wyjątkowo odżywcze i pokrzepiające. Młodych ludzi czynić miały silnymi i wytrzymałymi, a starszym pozwalały dłużej zachować młody wygląd i zdrowie. Z tego powodu stanowiły podstawę, jadłospisu atletów przygotowujących się do Igrzysk Olimpijskich oraz były pierwszym olimpijskim "medalem" dla zwycięzców.

 

​Kraj pochodzenia: Turcja.

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl  Marek Skworc. 

 

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

 

Aby ułatwić Państwu wielokrotne używanie woreczki z zakupionym produktem (zamknięte grubym zgrzewem) zostaną dodatkowo zapakowane do woreczka strunowego.

 

Nie płać za kolorowe opakowania itd.!!! Tutaj możesz kupić przyprawy i zioła płacąc za to co rzeczywiście otrzymasz a nie za zbędną otoczkę.

Figi tradycyjne 200g suszone owoce figowca - Cechy
Cechy
Kolorodcienie brązowego
Facebook