Masz pytanie?

Figi suszone 200g owoce figowca źródło potasu, wapnia i magnezu

Figi suszone 200g - sklep Skworcu.com.pl
Figi suszone 200g - sklep Skworcu.com.pl
Cena:8.25PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
-
+
masz pytania?

 

FIGI SUSZONE OWOCE 200g

 

FIGI przetwarza się na konfitury, dżemy i konserwy. Suszone i podprażone figi stosuje się jako namiastkę kawy - ma ona lekko orzechowy posmak. Suszone figi można podawać nie tylko na deser. Po namoczeniu ich w letnim porto z domieszką niewielkiej ilości wody i ugotowaniu są idealnym dodatkiem do dziczyzny lub wieprzowiny. Prawdziwym przysmakiem są także suszone figi marcepanowe w whisky.

 

W 100 g suszonych fig jest tyle wapnia ile w szklance mleka. Ich dodatkowym atutem jest właściwy stosunek wapnia do fosforu, umożliwiający optymalne wykorzystanie obu pierwiastków przez organizm.

 

Figi poleca się jako uzupełniające źródło wapnia dla dzieci i kobiet w okresie menopauzy. Wówczas zapotrzebowania organizmu na wapń jest największe. Warto, zatem rozważyć, czy nie zastąpić suszonymi figami ciasteczek i batonów. Jest wiele argumentów, które powinny przekonać do tego, iż warto uzupełniać codzienną dietę o suszone figi. Charakteryzują się one najwyższą, wśród suszonych owoców, zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu mogą poprawiać perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom. Odgrywa to ważną rolę w zapobieganiu nowotworom jelita grubego. Suszone figi mogą także przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Tę ostatnią właściwość potwierdziły badania prowadzone na uniwersytecie Rutgera w New Jersey, które pozwoliły na ustalenie, że figi zawierają fitosterole. Dzięki tym związkom figi posiadają zdolność obniżania syntezy cholesterolu w organizmie, dzięki czemu wpływają na spadek jego ogólnego poziomu we krwi.

 

Figi są pomocne przy niestrawnościach. Pomagają w prawidłowym trawieniu białek i łagodzą tym samym niekorzystne objawy żołądkowo-jelitowe. Natomiast m.in. dzięki niskiej zawartości fosforu figi ułatwiają utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Ma to bardzo duże znaczenie, gdyż niestety przeciętna dieta oparta na mięsie, zbożach i ziemniakach raczej zakwasza organizm. Sugeruje się, iż figi mogą też ułatwić rzucanie palenia. Pociąg do papierosa jest silniejszy w stanie zakwaszenia organizmu, a zneutralizowanie tego stanu zmniejsza chęć palenia, czemu właśnie mogą sprzyjać figi.

 

Zdrowe, dorodne, soczyste figi pokrywa biały nalot. Często nie zdając sobie sprawy z jego pochodzenia rezygnujemy z kupna fig. Nic bardziej błędnego. Biały nalot na suszonych figach to wytrącający się cukier. Jego obecność świadczy tylko o tym, że owoc ma optymalnie wysoką wilgotność, czyli jest doskonałej jakości, a przede wszystkim jest miękki i smaczny.

 

Przykładowy sposób zastosowania SUSZONYCH OWOCÓW FIG:

 

Właściwości odżywcze w 100 gramach FIG SUSZONYCH:

  • wartość energetyczna: 1316 kJ / 311 kcal;
  • węglowodany: 65,1 g
    • w tym cukry: 65,1 g
  • błonnik: 12,9 g
  • białko: 3,6 g
  • tłuszcze: 1,2 g
    • w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,24 g
  • sól*: 0,11 g
  • potas: 938 mg
  • wapń: 203 mg
  • magnez: 78 mg

*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

 

Figi są bogatym źródłem:

POTASU, który:

  • usprawnia pracę układu krwionośnego,
  • dzięki obecności karotenoidów - antyoksydantów powoduje blokowanie wchłaniania "złego" cholesterolu LDL,
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi,
  • wspiera funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni.

 

FIGI są też źródłem:

MAGNEZU, który:

  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
  • wspiera funkcjonowanie układu nerwowego,
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni,
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

 

WAPNIA, który:

  • jest potrzebny do utrzymania zdrowych zębów i kości,
  • przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi,
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych.

 

Czy wiesz, że ...

  • ...  figowiec jest pierwszą rośliną, o jakiej wspomina Biblia? Po tym, jak Adam i Ewa zjedli zakazany owoc i ujrzeli swą nagość, właśnie z gałązek figowca zrobili przepaski na biodra.  W wielu kulturach figowiec i jego owoc są symbolami płodności i inicjacji. Dawano je do jedzenia egipskim kapłanom podczas ceremonii wyświęcenia, żywili się nimi pustelnicy. W Afryce Północnej do dzisiaj rolnicy przed rozpoczęciem orki składają na skałach figi, jako dar dla Boga.
  • ... starożytni Grecy i Rzymianie uważali figi za wyjątkowo odżywcze i pokrzepiające? Młodych ludzi czynić miały silnymi i wytrzymałymi, a starszym pozwalały dłużej zachować młody wygląd i zdrowie. Z tego powodu stanowiły podstawę, jadłospisu atletów przygotowujących się do Igrzysk Olimpijskich oraz były pierwszym olimpijskim "medalem" dla zwycięzców.

 

​Kraj pochodzenia: Turcja.

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl  Marek Skworc. 

Masa neto: 200 gramów

 

Informacje o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Figi suszone 200g owoce figowca źródło potasu, wapnia i magnezu - Cechy
Cechy
Kolorodcienie brązowego

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook