Masz pytanie?

Szałwia 30g ziele suszone

Szałwia ziele suszone - sklep internetowy
Szałwia ziele suszone - sklep internetowy
Cena:3.75PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
-
+
masz pytania?

SZAŁWIA 

ziele suszone 30 gramów 

 

Ziele szałwii charakteryzuje się pikantnym, nieco gorzkim i bardzo wyrazistym smakiem. Doskonale pasuje do potraw z mięsa i drobiu. Suszoną SZAŁWIĘ najlepiej utrzeć z solą i tak powstałą masą natrzeć mięso na kilka godzin przed pieczeniem, duszeniem czy smażeniem. Smak i aromat szałwii świetnie pasuje do kiełbas i potraw z ryb, zwłaszcza tłustych. Szczypta ziela szałwii całkowicie odmieni smak zupy pomidorowej, gulaszy, pasztetów i pulpetów. Suszone ziele szałwii stanowi też doskonały dodatek do herbat i mieszanek ziołowych.

 

Zawarte w SZAŁWII olejki eteryczne wykazują działanie odkażające i ściągające a towarzyszące im garbniki pomagają zwalczać stany zapalne skóry i jamy ustnej. W walce z bakteriami pomocny jest również zawarty w SZAŁWII kariozol, witaminy A, B, C i PP oraz żelazo i magnez.


Właściwości:

  • Przetwory działają antyseptycznie, przeciwzapalnie, osłaniająco, przeciwcukrzycowo i dezynfekująco na skórę oraz błony śluzowe.
  • Liście szałwii pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, regulują perystaltykę jelit, łagodzą wzdęcia, bóle brzucha, zmniejszają biegunkę. Odwary obniżają poziom cukru we krwi - działanie przeciwcukrzycowe.
  • Ma również zastosowanie w zaburzeniach wątrobowych i przy nadmiernym poceniu się.

 

Zastosowanie zewnętrzne - do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych, w ropnym zapaleniu dziąseł, w postaci okładów na trudno gojące się rany a także do kompresów przy cerze tłustej oraz płukania włosów (zwłaszcza przetłuszczających się i przy łupieżu).

  • Napar - łyżkę suszonych liści zalać szklanką wrzątku, pozostawić pod przykryciem 10 minut i odcedzić. Pić 2-4 razy dziennie po pół szklanki płynu.
  • Napar do użytku zewnętrznego - 2 łyżki liści zalać szklanką wrzątku, pozostawić pod przykryciem 10 minut i odcedzić. Używać do płukania lub okładów.

 

Zastosowanie kulinarne:

Szałwią nacieramy mięso przed pieczeniem. Doprawia się nią także drób, ryby, a szczególnie mięsa o mdłym smaku. Stosuje się ją raczej z umiarem – jest dość pikantna.

 

Podawanie szałwii w zbyt dużych ilościach i przez dłuższy czas może wywołać nudności, wymioty itp. objawy. Picie szałwii jest niebezpieczne dla kobiet w ciąży, gdyż może się przyczynić do poronienia.

 

Zamieszczone w serwisie opisy produktów mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępują konsultacji z lekarzem i nie mogą być podstawą do stosowania ich w formie jakichkolwiek wyrobów medycznych, środków farmaceutycznych i form terapii lub jako ich zamienniki. Wszelkie decyzje w w/w kwestii należy konsultować z lekarzem.

 

Kraj pochodzenia surowca: Polska

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Masa netto: 30 gramów

 

Informacje o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Szałwia 30g ziele suszone - Cechy
Cechy
Kolorodcienie zielonego

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook