Masz pytanie?

Sól peklowa 200g zmiękczająca mięso do peklowania

Sól peklowana zmiękczająca mięso - sklep internetowy
Sól peklowana zmiękczająca mięso - sklep internetowy
Cena:2.15PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
-
+
masz pytania?

SÓL PEKLOWA 200g zmiękczająca mięso

 

Sól to przyprawa, a zarazem doskonały konserwant, towarzyszy ludziom od zarania dziejów – wspomina o niej Biblia, a rzymski filozof i historyk Plutarch określił ją jako najszlachetniejszy z pokarmów. Była też jednym z powodów, dla których plemiona prehistoryczne osiedlały się w tych, a nie innych miejscach - w czasach, kiedy przechodzono do rolniczego trybu życia, posiadanie w pobliżu źródła soli było bardzo pomocne, chociażby do konserwacji żywności. Sól, nazywana często „białym złotem”, była bardzo cenionym produktem. Starożytni Grecy uważali ją nawet za dar bogów. Ponieważ była przedmiotem pożądania, łatwo można było zbić na niej majątek. Dlatego też dość szybko obłożono ją rozmaitymi podatkami i poddano ścisłej kontroli.

 

Sól peklowa to doskonała mieszanka peklująca, która jest stosowana w procesach technologicznych przemysłu mięsnego. Produkowana jest na bazie soli warzonej próżniowej. Składniki do produkcji posiadają stosowne atesty i są starannie wyselekcjonowane spośród produktów dostępnych na rynku. Znajduje zastosowanie przy konserwowaniu i peklowaniu wieprzowiny, wołowiny i ryb ( śledzie ). Powoduje, że mięso robi się kruche i delikatne.

 

Sól peklowa służy głónie do nacierania mięsa lub sporządzania zalewy peklującej. Mięso można peklować "na sucho", wtedy do natarcia 1kg mięsa stosujemy 20 g soli peklowej. Mięso peklujemy przez 24 godz.

 

Stosując metodę nastrzykową, należy użyć 25g soli peklowej rozpuszczonej w 100 ml wody na 1 kg mięsa. Tak przygotowanym roztworem nastrzyknąć mięso. Peklować 72 godz. Natarte lub nastrzyknięte mięso należy przechowywać w temperaturze ok. 8°C. Zapeklowane mięso można upiec, uwędzić lub sparzyć (włożyć do wrzącej wody i delikatnie podgrzewać, utrzymując temperaturę 95°C przez 1 godz. na 1 kg mięsa).

 

Przykładowy sposób wykorzystania SOLI PEKLIJĄCEJ:

 

Składniki: sól spożywcza, azotyn sodu.

 

UWAGA! Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.

 

Kraj pochodzenia surowca: Polska

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Masa netto: 200 gramów

 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Sól peklowa 200g zmiękczająca mięso do peklowania - Cechy
Cechy
Kolorodcienie białego

Polecamy także:

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook